Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

ΔΡΟΣΕΡΗ ΛΕΜΟΝΑΔΑ ΜΕ ΔΥΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΖΙΝΤΖΕΡ





Μετά από μια εξαντλητική μέρα, σερφάροντας στο Ίντερνετ, έπεσα πάνω σ’ ένα επεισόδιο γνωστού τηλεπαιχνιδιού μαγειρικής. Το θέμα της δοκιμασίας ήταν το λεμόνι.

Όσο μαγείρευαν οι διαγωνιζόμενοι, οι κριτές περνούσαν απ’ τους πάγκους και τους ρωτούσαν αν γνωρίζουν κάποιο τραγούδι με το λεμόνι στους στίχους του.

Εκείνοι, αφού το σκέφτονταν λίγο, απαντούσαν «όχι», «δεν ξέρω» ή «δε μου ‘ρχεται τώρα» και συνέχιζαν τη μαγειρική τους.

«Μα είναι δυνατόν; Χιλιοτραγουδισμένο το λεμόνι, σκεφτόμουν».
Ποιο να πρωτοθυμηθώ; Το «Λεμονάκι Μυρωδάτο» κι από περιβόλι αφράτο, την «Κοντούλα Λεμονιά» με τα πολλά λεμόνια και το πιο ποπ «Τσάι με λεμόνι» στο μπαλκόνι ή το ξενόφερτο «Lemon Tree» των Fool’s Garden;

Το λεμόνι αποτελεί ένα από τα αγαπημένα υλικά για τους λαούς της Μεσογείου. Παρ’ όλα αυτά, η Μεσόγειος δεν είναι η γενέτειρά του. Λέγεται ότι καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην κεντρική Ινδία.
«Τι θα έφτιαχνα αν ήμουν εγώ στη θέση των διαγωνιζόμενων;», άρχισα ν’ αναρωτιέμαι… Ένα παραδοσιακό και αγαπημένο αυγολέμονο; Μια απολαυστική lemon pie; Ένα γλυκό με βάση το κρεμώδες lemon curd ή ένα φρέσκο θαλασσινό με το άρωμα του λεμονιού για τελείωμα;
Και τότε μου ήρθε στο μυαλό το ρητό: «Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάξε λεμονάδα!»
Κι έτσι αποφάσισα να φτιάξω την πιο απλή συνταγή με λεμόνια, δίνοντας ένα επιπλέον άρωμα με το δυόσμο και το τζίντζερ.

Λεμονάδα με δυόσμο και τζίντζερ

Υλικά

2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
2-2,5 κιλά λεμόνια, χυμός (ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλετε τη λεμονάδα σας)
ένα κομμάτι τζίντζερ (περίπου 30 γραμμάρια) τριμμένο
Για το σερβίρισμα

φύλλα φρέσκου δυόσμου ή μέντας
τριμμένος πάγος

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το τζίντζερ σε μέτρια φωτιά για 5’ (από την ώρα που θα πάρει βράση). Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε τη λεμονάδα στο ψυγείο να κρυώσει. Σερβίρουμε με τριμμένο πάγο και φρέσκο δυόσμο ή μέντα.

ΜΑΡΙΛΗ ΚΟΥΒΑΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου