Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

ΡΟΒΑΝΙ ΙΘΑΚΗΣ



Τοπικό Θιακό παραδοσιακό γλυκό. Tο γλυκό ταψιού «Ροβανί» είναι το παραδοσιακό και κατ' αποκλειστικότητα γλυκό της Ιθάκης από την εποχή της νόνας μου. 
Εκείνα τα χρόνια, τα αγνά και ήρεμα, τη «ροβανί» θυμάμαι την έψηναν με μεράκι και πολύ κόπο τόσο στα σπίτια όσο και στα τότε ζαχαροπλαστεία, μέσα σε μικρή «πινιάτα» στρογγυλή «καλαντζισμένη», κι αρκετά βαθειά ανακατεύοντας συνέχεια τα υλικά, όση ώρα έπρεπε για να ψηθεί και σε φωτιά από ξύλα ή κάρβουνα. (Διευκρινίζω ότι η ονομασία «ροβανί» δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το ραβανί του εμπορίου.

Υλικά
(για ταψί Νο 42)

1 κιλό ρύζι (γλασέ χοντροαλεσμένο) παλιά το ρύζι το «αλέθανε»
στο μύλο του καφέ.
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό μέλι
μισό ποτήρι του νερού λάδι
άρωμα βανίλια
μερικά γαρύφαλλα (πρόγκες)

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα «καίμε» ένα ποτήρι ζάχαρη να γίνει καραμέλα. Μέσα στην καραμέλα ρίχνουμε 14 ποτήρια νερό, την υπόλοιπη ζάχαρη και το μέλι. Από αυτό το σιρόπι κρατάμε ένα ποτήρι στο οποίο ρίχνουμε 2 κουταλιές μέλι και το κρατάμε στην άκρη για να το ρίξουμε στο ταψί λίγο πριν ψηθεί η ροβανί. 
Στην κατσαρόλα που έχουμε το σιρόπι, ρίχνουμε θιακό λάδι και πριν πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι. Τα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει, για μια 1 ώρα. 
Λαδώνουμε το ταψί, ρίχνουμε μέσα τη ροβανί κι αφού κρυώσει λίγο τη χαράζουμε σε «φελιά». Σε κάθε «φελί» βάζουμε από ένα γαρύφαλλο και την ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια 1 ώρα και βάλε.
Λίγο πριν είναι έτοιμη την βγάζουμε απο το φούρνο ρίχνουμε το σιρόπι που είχαμε κρατήσει και ψήνουμε πάλι για 10-15 λεπτά ακόμη. Σε τοπικές γιορτές, πανηγύρια και οικογενειακές,
ονομαστικές γιορτές στην Ιθάκη, η «ροβανί» πρωτοστατεί!!! 
Επίσης, είναι γλυκό που εύκολα μεταφέρεται και στην εξοχή, δηλαδή σε γιορτές στα ξωκλήσια, σε τρύγους, θέρους, ελιές, ως πολύ ωραίο «ξεραθυμικό» !!!


Σεφ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΜΟΥΖΑΚΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου