Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΠΙΑΝΚΟ



Μπακαλιάρος κατσαρόλας με πατάτες. Παραδοσιακό φαγητό που σερβίρεται στα Επτάνησα την ημέρα της εορτής του Παντοκράτορος. Στην Κέρκυρα το λέμε «Μπιάνκο» (Ιταλική λέξη όπου σημαίνει λευκό).

Υλικά

Μπακαλιάρος σε φέτες 10 φέτες
1 κιλό πατάτες
5 σκελίδες σκόρδο
250 γραμ. νερό
χυμό από 1 ½  λεμόνι
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
πιπέρι λευκό
νερό
200 γραμ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένουμε τον μπακαλιάρο πολύ καλά και τον βάζουμε  σε ένα μπολ με αρκετό  νερό με το δέρμα προς τα πάνω για να ξαλμυριστεί.Το αφήνουμε για 2 μέρες, αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα. Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να υπάρχει βάρος. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε τις πατάτες που τις έχουμε καθαρίσει, πλύνει  και κόψει στρογγυλές. Τις σοτάρουμε περίπου για 10 λεπτά, μέχρι να κάνουν μια μικρή κρούστα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το σκόρδο που το έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες και το σοτάρουμε για 3 λεπτά μέχρι να βγάλει το άρωμά του.
Δεν πρέπει να ψηθεί πολύ ούτε να μαυρίσει γιατί θα πικρίσει. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν οι πατάτες καλά. Στην συνέχεια προσθέτουμε τον μπακαλιάρο με το δέρμα προς τα πάνω, αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία. Δεν ανακατεύουμε απλώς κουνάμε την κατσαρόλα και την μισοσκεπάζουμε με το καπάκι της. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Αν ο μπακαλιάρος μας φαίνεται ότι είναι βρασμένος τον βγάζουμε και αφήνουμε τις πατάτες να συνεχίσουν να βράζουν. Τέλος προσθέτουμε μπόλικο πιπέρι , τα μυρωδικά και κουνάμε την κατσαρόλα για να πάνε παντού. Αφήνουμε την κατσαρόλα όπως είναι στην θερμοκρασία για περίπου 20 λεπτά για να  αναμειχθούν τα αρώματα και σερβίρουμε.


ΝΙΚΟΛΑΣ - ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου