Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ II



Υλικά

2 κιλά τράγιο κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια
λάδι
αλάτι
πιπέρι
300 γραμ. φέτα
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
1 κρεμμυδάκι
3-4 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. σουπας μπελτέ ντομάτας
μαϊντανό
σάψυχο
δυόσμο
λίγη κανελίτσα
την φλούδα ενός πορτοκαλιού
1 ποτήρι κρασί
 λίγο σουσαμάκι

Για το φύλλο

800 γρ. αλεύρι περίπου
3 κ.σ ξίδι
2 φλυτζάνια νερό χλιαρό
1 κ.γ αλάτι
½ φλιτζάνι λάδι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε με το κρεμμυδάκι και το σκόρδο το κρέας, σβήνουμε με το κρασί αλατοπιπερόνουμε, προσθέτουμε την ντομάτα μας, τα αρωματικά, μαϊντανό, δυόσμο, σάψυχο ( το σάψυχο είναι ένα αρωματικό όπως το ονομάζουμε στην Κεφαλονιά που δίνει υπέροχη γεύση στις πίτες αλλά και σε άλλα φαγητά είναι ή λεγόμενη μαντζουράνα), την φλούδα του πορτοκαλιού, λίγη κανέλα σκόνη ή 1 ξυλαράκι, προσθέτουμε λίγο νεράκι και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά το κρέας.
Αφού έχει βράσει το κατεβάζουμε από την φωτιά προσθέτουμε την
φέτα μας και το ρυζάκι, ανακατεύουμε και ετοιμάζουμε την ζύμη μας.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το χλιαρό νερό, το αλατάκι, το λάδι, το ξίδι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη.
Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε το ένα φύλλο ( ανοίγουμε δύο φύλλα).
Αδειάζουμε την γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα, χαράζουμε την πίτα μας, την αλείφουμε με λάδι και λίγο σουσαμάκι και ψήνουμε για μια ωρίτσα περίπου στους 220 βαθμούς.
Είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Κεφαλονιάς που παρασκευάζεται κυρίως τις
Αποκριές αλλά και της Αναλήψεως.
Δοκιμάστε την είναι πεντανόστιμη !!!

ΘΕΟΔΟΣΙΑ ΛΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου