Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΟΥΜΑΔΑ Η....... ΟΡΤΖΑΔΑ



 Η σουμάδα,  είναι ένα λευκό αναψυκτικό ποτό, που προέρχεται από γαλάκτωμα αμυγδάλου.
Θεωρείται λόγω χρώματος, γαμήλιο ποτό και για τούτο προσφέρεται κυρίως σε γάμους, εξ' ου και η ευχή: "και στις σουμάδες σου!" που είναι ανάλογη με την ευχή "και στα δικά σου!".
Στη Λευκάδα, όπου ονομάζεται σομάδα, φτιάχνεται με πικραμύγδαλα και έχει το μοναδικό τους άρωμα. 
Στην Κρήτη, στη Χίο και στη Λέσβο φτιάχνεται με γλυκά αμύγδαλα και σε μερικές περιπτώσεις την αρωματίζουν με ανθόνερο, ενώ όταν τη διαλύουν με νερό για να τη σερβίρουν, πασπαλίζουν την επιφάνεια με κανέλα.
Εκτός από τον ρόλο της σουμάδας ως κέρασμα σε χαρές, υπήρξε και δημοφιλές αναψυκτικό σε καφενεία και ζαχαροπλαστεία, κυρίως όμως για τα γυναικόπαιδα. Υπήρξαν βλέπετε εποχές όπου οι άντρες δεν έπρεπε να δείχνουν προτίμηση σε γλυκά εν γένει.

Υλικά

200 γραμμάρια αμύγδαλα ή πικραμύγδαλα
500 γραμμάρια ζάχαρη
800 γραμμάρια νερό
Αν χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα θα χρειαστούμε και μερικές σταγόνες από εσάνς πικραμύγδαλου.

Εκτέλεση

Ζεματάμε τα αμύγδαλα ή τα πικραμύγδαλα. Τα στραγγίζουμε και τα ξεφλουδίζουμε. Τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε, μέχρι να γίνουν μια συμπαγής πάστα.
Αδειάζουμε την πάστα σε ένα μπολ, προσθέτουμε 200 γρ. από το μετρημένο νερό και ανακατεύουμε.
Σε σουρωτήρι βάζουμε 2-3 τούλια με τις άκρες τους να προεξέχουν αρκετά.
Σουρώνουμε, στύβοντας την πάστα με τα τούλια να βγάλει τους χυμούς της.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο νερό.
Το γαλακτώδες υγρό που έχουμε μαζέψει από το στύψιμο της πάστας, το βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη.
Βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι, προσέχοντας μην μας φουσκώσει και χυθεί. Επίσης ξαφρίζουμε όσο βγάζει αφρό και ανακατεύουμε ανά διαστήματα.
Όταν κρυώσει, γεμίζουμε μπουκάλια και διατηρούμε την σουμάδα στο ψυγείο.
Σερβίρουμε βάζοντας σε ποτήρι, ένα μέρος σουμάδα και απογεμίζουμε με παγωμένο νερό

·        Αν θέλουμε προσθέτουμε πάγο.
Επίσης μπορούμε να βάλουμε ένα μέρος σουμάδα και να απογεμίσουμε με ανθρακούχο νερό.

Στην υγειά σας.


Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου