Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

TEA ODYSSEY: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ























 Η «Ιθάκη» φτιάχνεται από χαρμάνι 4 βοτάνων της Ελληνικής γης, (περιέχει βιολογικό Τσάι βουνού, βιολογικό φασκόμηλο, μέντα piperita, ροδοπέταλα). συγκομιδής άνω των 1000 μέτρων.

Διαθέσιμες στην αγορά είναι εδώ και λίγο καιρό οι πυραμίδες τσαγιού με αμιγώς ελληνικά βότανα, που λανσάρει – σε βιοδιασπώμενη συσκευασία- η εταιρία «Πήγασος Βιολογικές Υπερτροφές». Την κυκλοφορία τους είχε προαναγγείλει τον περασμένο Φεβρουάριο ο Τ.Θ., ωστόσο η πρώτη επίσημη παρουσίαση των δύο πρώτων κωδικών της σειράς τσαγιού, έγινε έναν μήνα μετά, τον Μάρτιο, στην έκθεση Detrop στην Αθήνα. Όπως μας ενημερώνει Ιωάννης Μωραΐτης της Πήγασος, της εταιρίας που από το 2011 δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια βιολογικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και έχει έδρα το Κολχικό του Λαγκαδά, η σειρά έχει τίτλο «Οδύσσεια» (tea Odyssey) και θα αποτελείται από 15, ίσως και παραπάνω, κωδικούς.
Προς το παρόν, κυκλοφορούν σε καταστήματα βιολογικών τροφίμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σταδιακά και σε άλλες πόλεις, δύο κωδικοί, η “Ιθάκη” και η “Καλυψώ”. Στην αγορά πέφτει τώρα και η “Κίρκη”, ενώ ετοιμάζονται οι “Σειρήνες”. Όπως αποκαλύπτει το όνομα της σειράς, τα συγκεκριμένα χαρμάνια τσαγιού μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων και των αρωμάτων των βοτάνων της ελληνικής γης.
Εκτός από την περιπέτεια και την αναζήτηση, το συγκεκριμένο όνομα όμως επελέγη και για έναν ακόμη λόγο. Επειδή παραπέμπει αυτόματα στην ελληνικότητα του προϊόντος. “Το όνομα επιλέγει για να είναι αναγνωρίσιμο στο εξωτερικό και να φέρνει στο νου κατευθείαν την Ελλάδα”, αναφέρει ο κ. Μωραΐτης, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές για προώθηση της σειράς στο εξωτερικό. “Ξεκινήσαμε επαφές στην Αμερική που μας ενδιαφέρει πρωτίστως ως αγορά. Έγιναν κάποιες πρώτες αποστολές στην Αγγλία, ενώ άλλες χώρες-στόχοι είναι η Γερμανία και η Ρωσία”, σημειώνει χαρακτηριστικά.
Στο εσωτερικό, αν και ο χρόνος κυκλοφορίας των προϊόντων είναι πολύ μικρός, υπάρχει θετική ανταπόκριση. “Από τη στιγμή που κάποιος το δοκιμάζει το αγαπάει αμέσως”, λέει ο κ. Μωραΐτης.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχει βέβαια και το ζήτημα ότι ο Έλληνας δεν έχει συνδέσει το καλοκαίρι με το ζεστό τσάι, ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Μωραΐτης, τα χαρμάνια αυτά πίνονται και κρύα. “Φτιάχνεις πρώτα το τσάι σε ζεστό νερό και μετά το κρυώνεις με πάγο”, τονίζει.
Σημαντική καινοτομία των συγκεκριμένων προϊόντων, πέρα από το γεγονός ότι για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται μόνο ελληνικά βότανα, αποτελεί και η συσκευασία τους: Εύχρηστη πυραμίδα και μάλιστα βιοδιασπώμενη. “Το υλικό από το οποίο δημιουργείται η πυραμίδα είναι βιοδιασπώμενο και φτιάχνεται από πολτό καλαμποκιού. Διασπάται πλήρως σε 15 μήνες περίπου από τη στιγμή που πέφτει στο χώμα”, αναφέρει ο κ. Μωραΐτης.
Σημειώνεται ότι στην “Πήγασος” καλλιεργούν σε ιδιόκτητη γη στον Μελισσουργό Θεσσαλονίκης, αλλά και σε συμβολαιακή γεωργία με άλλους παραγωγούς της περιοχής φαρμακευτικά φυτά (τρούφα, γκότζι, ιπποφαές, αρώνια, αλόη) και μεγάλο αριθμό αρωματικών φυτών (μελισσόχορτο, βασιλικός, λεβάντα, ρίγανη, χαμομήλι κ.α.), με βιολογικό τρόπο.
Η εταιρία αυτήν τη στιγμή συνεργάζεται με περίπου 15 αγρότες με συμβολαιακή καλλιέργεια.
Η επιχείρηση έχει δημιουργήσει και μια μεταποιητική μονάδα επεξεργασίας φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, αιθέριων ελαίων, εκχυλισμάτων και χειροποίητων φυτικών καλλυντικών, στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε στην αγορά και το φυτικό ρινικό σπρέι από τη σειρά peata της εταιρίας, που παράγεται σε συνεργασία με ελληνική φαρμακευτική εταιρία. Από την ίδια σειρά κυκλοφορούν ήδη φυτικά σιρόπια, ενώ στα σχέδια είναι και ένα στοματικό διάλυμα χωρίς χημικά.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Αναρτήθηκε http://www.typosthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου