Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014

ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΝΤΙ



Η λέξη μπουγιουρντί σήμαινε αρχικά την έγγραφη διαταγή αξιωματούχου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (τουρκ. buyurdι γ' εν. του ρ. buyur  «διατάζω»). Σήμερα σημαίνει το επίσημο έγγραφο, ιδίως διαταγή, συνήθως με δυσάρεστο οικονομικό περιεχόμενο: Γνωστή η φράση: «σού 'ρθε το μπουγιουρντί από την εφορία;».
 Είναι όμως και αυτός ο πικάντικος και καυτερός μεζές της σαλονικιώτικης κουζίνας. Η ονομασία μπουγιουρντί του δόθηκε ακριβώς γιατί το αποτέλεσμα είναι αρκετά καυτερό. Φτιάχνεται με φέτα, ψιλοκομμένες ντομάτες, πιπεριές, ελαιόλαδο και προαιρετικά κρεμμύδι τα οποία ανακατεύονται και συνδυάζονται κυρίως με μπούκοβο, πάπρικα, πιπέρι και ρίγανη.

Υλικά

200 γραμμάρια φέτα, (ένα κομμάτι σε φέτα)
2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες σε κυβάκια
1 πιπεριά καυτερή, σε λεπτές φέτες
½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
ή ½  κουτ. σούπας ξερή ρίγανη

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος η σε ένα αλουμινόχαρτο, ανοιχτό η κλειστό, βάζουμε τη φέτα και από πάνω προσθέτουμε τη ντομάτα, τη πιπεριά και το μπούκοβο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να λιώσει το τυρί.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και σερβίρουμε.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου