Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΥΔΩΝΙ



Υλικά

2 κιλά κυδώνια καθαρισμένα
1 κιλό ζάχαρη 
1 ½ κανέλα σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού πιπερόριζα (τζίντζερ) σε σκόνη
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο και γαρίφαλο σε σκόνη
χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε από το χνούδι τα κυδώνια και τα πλένουμε καλά. Τα σκουπίζουμε, αφαιρούμε μέρος της φλούδας και του εσωτερικού από τυχόν στίγματα η μπορεί να είναι χαλασμένο και τα κόβουμε στα τέσσερα. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα κομμάτια των κυδωνιών τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, περίπου 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια σουρώνουμε τα κυδώνια, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα καθαρίζουμε από τη φλούδα και τα σκληρά μέρη.
Λιώνουμε τα κυδώνια με ένα πιρούνι η τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ αν θέλουμε η μαρμελάδα μας να έχει λεία υφή.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον πολτό από τα κυδώνια, τρία φλιτζάνια από το ζουμί τους και τη ζάχαρη και μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε τη κανέλα, το μοσχοκάρυδο με το γαρίφαλο, τη πιπερόριζα και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 45-50 λεπτά -ανάλογα πόσο «δεμένη» θέλουμε τη μαρμελάδα μας.
Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.
Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει, στη συνέχεια τη μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Τα βάζα τα αποστειρώνουμε βάζοντας τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 100 βαθμούς για 15-20 λεπτά.
   
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου