Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014

ΨΑΡΟΠΙΤΑ ΜΕΓΑΝΗΣΙΩΤΙΚΗ



Ο Οκτώβρης μήνας της τράτας και της μαρίδας έφερνε συχνά στο τραπέζι μας την ψαρόπιτα, ένα καθαρά παραδοσιακό μας φαγητό.
Αυτό βέβαια τότε που οι τράτες έβγαιναν επίσημα κι άφοβα για ψάρεμα και η μαρίδα και το μαριδάκι συνόδευαν πολλά από τα γεύματά μας.
Επειδή οι νοικοκυρές δεν είχαν την δυνατότητα παρασκευής της όλο το χρόνο κάποιες αντικατέστησαν το μαριδάκι με αθερίνα. Στα μέρη μας όμως το ψαράκι αυτό χρησιμοποιείται κυρίως σαν δόλωμα και δεν πολυτρώγεται.

Υλικά
2 φύλλα ζυμωτά
1 κιλό μαριδάκι ψιλό αλατισμένο με χοντρό αλάτι
¾ φλιτζανιού λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 ώριμες ντομάτες
αλάτι, πιπέρι
2 φλιτζάνια του καφέ ρύζι καρολίνα το οποίο μουσκεύουμε σε νερό.

Εκτέλεση

Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετούμε τα δύο φύλλα φροντίζοντας να περισσεύουν αρκετά γύρω από το ταψί. Ρίχνουμε ψιλοκομμένη τη ντομάτα, το κρεμμύδι και το ρύζι.
Στη συνέχεια τοποθετούμε το αλατισμένο μαριδάκι με σειρά. Στη συνέχεια γυρνάμε τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί προς τα μέσα και τα πιέζουμε ώστε να κολλήσουν στο εσωτερικό του τοίχωμα έτσι που να προστατεύουν τα υλικά της πίτας.
Ρίχνω το πιπέρι και το λάδι. Ψήνω για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς.

ΕΛΛΗ ΚΑΒΒΑΔΑ
http://www.kolivas.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου