Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΑΧΛΕΠΙ




Μπαχαρικό με άρωμα που θυμίζει κεράσι, αμύγδαλο, λουλούδι και ταυτόχρονα μάρτσιπαν. Το παίρνουμε από το κουκούτσι ενός μικρού μαύρου αγριοκέρασου ενός φυλλοβόλου δέντρου με πατρίδα την Τουρκία και τη Νότια Ευρώπη. Το δέντρο αυτό ανήκει στην οικογένεια Rosaceae και είναι συγγενής της ροδακινιάς και της δαμασκηνιάς. Φτάνει τα 12μ. ύψος και έχει μακριά, οβάλ, ανοιχτοπράσινα φύλλα και λευκά άνθη. Οι καρποί είναι πράσινοι και όταν ωριμάζουν αποκτούν μαύρο χρώμα. Η συγκομιδή τους γίνεται όταν βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης. Οι πυρήνες, οι οποίοι μοιάζουν με δάκρυα, είναι καφετί και στο εσωτερικό τους κρεμ.
Το μαχλέπι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή και στην Τουρκία για τη δημιουργία αρωμάτων και φαρμάκων. Στη συνέχεια έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα μπαχαρικά της Τουρκικής κουζίνας. Το ιδιαίτερο αυτό μπαχαρικό της Ανατολής χρησιμοποιείται στη μαγειρική της χώρας μας, στην Κύπρο, Τουρκία και στις Αραβικές χώρες από τη Συρία μέχρι και τη Σαουδική Αραβία.
Προέλευση: H χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή μαχλέπι είναι το Ιράν και ακολουθεί η Τουρκία και η Συρία.
Γεύση που θυμίζει καρύδι, εμπλουτισμένη με την απαλή γλύκα του αμυγδάλου. Πικρή επίγευση. Χρησιμοποιήστε το σε ροφήματα, στα ψωμιά, στα τσουρέκια, στα κουλουράκια, στα μπισκότα, στις βασιλόπιτες, στα κέικ, πίτες γλυκές και γενικά στη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιεία. Συνδυάζεται με μπαχάρι, κανέλα, γαρύφαλλο, κόλιανδρο (σπόροι), μοσχοκάρυδο, τζίντερ, παπαρουνόσπορο και σουσάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου