Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΜΑΣΤΙΧΑΣ



Υλικά

1 φύλλο σφολιάτας
1 ½ λίτρο γάλα πλήρες
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
150 γραμμάρια βούτυρο
5 αυγά χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
2 βανίλιες
½  κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού μαστίχα
ξύσμα από 1 ½  λεμόνια
κρυσταλλική η άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη και το αλάτι να σιγοβράσουν, ενώ προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μείγμα να αποκτήσει τη μορφή μιας αραιής κρέμας. Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Κτυπάμε μαζί τους κρόκους με τη βανίλια, μαστίχα -αφού πρώτα την έχουμε κτυπήσει στο μούλτι με μια κουταλιά ζάχαρη- και το ξύσμα λεμονιού σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι το μείγμα να δέσει και κατόπιν το προσθέτουμε σιγά-σιγά ανακατεύοντας στο μείγμα με το σιμιγδάλι. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα
Κτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα αναμειγνύουμε με την κρέμα με πολύ απαλές κινήσεις.
Στρώνουμε το φύλλο σφολιάτας σε βουτυρωμένο ταψάκι και απλώνουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 περίπου λεπτά μέχρι η κρέμα να φουσκώσει και πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Σερβίρουμε ζεστή αφού τη πασπαλίσουμε με κανέλα και ζάχαρη.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου