Παρασκευή, 15 Αυγούστου 2014

Η ΣΑΛΑΤΑ ΤΣΗ ΣΙΟΡΑ ΜΑΡΟΥΤΣΕΛΑΣ


 

Κάθε νοικοκυρά στη σαλάτα είχε τις δικές της ιδέες και επιθυμίες. Το ζητούμενο ήταν πως θα γίνει πιο νόστιμη, περισσότερο επιθυμητή. Ο κήπος συνήθως προσφερόταν γι’ αυτό. ήταν κάθε εποχή γεμάτος από διάφορα «σαλατικά».
Η Σιόρα Μαρουτσέλα όμως, που είχε φαντασία και μεράκι φρόντιζε η ίδια τα χορταρικά του κήπου της στα Κοριάννα και δεν «αφειδευόταν» κανένα από τα θηλυκά του προσωπικού στο θέμα αυτό. Μια συνταγή που έχει διασωθεί είναι και η παρακάτω:

Μια ρουμάνα ψιλοκομμένη (τα φύλλα)
Το κοτσάνι της ρουμάνας σε λεπτές φέτες
Τρυφερά φύλλα από σπανάκι ψιλοκομμένα
Φύλλα μάραθου ψιλοκομμένα ή τρυφερή ρίζα του
Καρότο τριμμένο
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Λίγα φύλλα κρίτανου ψιλοκομμένα
Φρέσκο νεροκρέμμυδο σε λεπτές ροδέλες
Κουκουνάρια 
καρύδια
λίγες σταφίδες τσιμπίμπο
Λάδι, αλάτι και ελάχιστο πιπέρι, λεμόνι.

Είναι μια εύκολη για τον καιρό μας σαλάτα που εντυπωσιάζει και ευχαριστεί.

Σημ: Η ρουμάνα η οποία υπάρχει ακόμη και σήμερα στους κήπους αλλά και στα μανάβικα της Κεφαλονιάς είναι μικρό κατσαρό μαρούλι πολύ νόστιμο και τρυφερό.
Στο εμπόριο θα την βρούμε σε αρμαθιές δεμένη με σπάρτο ή χοντρό σπάγκο.

ΜΑΡΟΥΤΣΕΛΑ ΠΕΚΑΤΩΡΟΥ - ΚΟΡΙΑΝΝΑ (1834)
(Από το βιβλίο του Σπ. Μπεκατώρου: Τα χρόνια τση Παδέλας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου