Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ΣΑΛΑΤΑ ΧΟΥΜΟΥΣ (HUMMUS)


Το Χούμους είναι μια κρεμώδης σαλάτα, που χρησιμοποιείται στην Μέση Ανατολή ως συνοδεία του ψωμιού ή αραβικής πίτας σε ρόλο ορεκτικού. Παραδοσιακά παρασκευάζεται από ταχίνι και ρεβίθια, λεμόνι και ελαιόλαδο με την προσθήκη διάφορων καρυκευμάτων, ενώ σερβίρεται σε βαθύ πιάτο με λάδι και ρίγανη, ενώ στο Ισραήλ την θέση της ρίγανης την έχει πάρει το ζάταρ.

Υλικά

¼ κιλού ρεβίθια
1 φύλλο δάφνης
1 κρεμμύδι
1 κουτ. γλυκού κύμινο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας ταχίνι
4 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
αλάτι
πιπέρι
1 κουτ. γλυκού πάπρικα
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας κουκουνάρια, καβουρδισμένα

Εκτέλεση

Mουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια και την επομένη τα βράζουμε σε μπόλικο νερό με το δαφνόφυλλο και το κρεμμύδι ολόκληρο μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το αλάτι, τα σουρώνουμε και κρατάμε λίγο από το ζουμί τους. Διαλύουμε το ταχίνι σε νερό και καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά.
Βάζουμε στο μπλέντερ τα ρεβίθια και στη συνέχεια, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αν το μείγμα μας βγει σφικτό, προσθέτουμε λίγο από το ζουμί που κρατήσαμε ή ελαιόλαδο. Σερβίρουμε σε ένα μπολ με την πάπρικα, τον μαϊντανό και τα κουκουνάρια από πάνω και συνοδεύουμε με ψημένη αραβική πίτα.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου