Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

ΤΕΝΤΟΥΡΑ




Ηδύποτο, έχει γλυκιά γεύση και ιδιαίτερο άρωμα. Η εκχύλιση διαφόρων τύπων αποσταγμάτων, με διάφορα βότανα και μπαχαρικά, με κύρια συστατικά την κανέλλα και το γαρύφαλλο. Στην Πάτρα σήμερα όλες οι οινοποιΐες κατασκευάζουν τεντούρα και η καθεμιά με την δική της μυστική συνταγή.
Η τεντούρα έχει χρώμα μαύρο και πολύ γλυκιά γεύση. Πίνεται σκέτη, ή με πάγο σαν απεριτίφ, ακόμα και σαν χωνευτικό μετά το φαγητό, λόγω των συστατικών της.
Χρησιμοποιείται στην μαγειρική, στα γλυκά, στον καφέ και σε κοκτέϊλ ποτών. Κάνει την εμφάνισή της τον 15ο αι. την εποχή της Ενετοκρατίας. Οι παλιοί Πατρινοί ονόμαζαν την τεντούρα … «Μοσχοβολήθρα», επειδή είχε έντονο άρωμα και την έπιναν συνήθως μετά από ένα καλό γεύμα, σαν χωνευτικό λικέρ, αλλά και κατά τα διαλλείματα μιας κοπιαστικής αγροτικής εργασίας. Η ονομασία της προέρχεται από την λατινική λέξη tinctua που έχει μετάφραση ως «βάμμα – εκχύλισμα».
Η παράδοση λέει ότι φτιαχνόταν από λίγους καλόγερους, και άρχοντες. Αυθεντικό προϊόν της Πάτρας, φτιάχνεται με την αυθεντική συνταγή του χθες και σήμερα με την παραδοσιακή μέθοδο απόσταξης. Πίνεται παντού στα γεύματα, στα καφέ, στα μπαρ σαν ποτό, σκέτη, με σόδα ή πάγο, με κρέμα γάλακτος, τριμμένη κανέλλα, παγωμένη σε μικρά ποτήρια. Επίσης προσθέτοντάς την στον καφέ ή το τσάϊ.
Είναι πανθομολογούμενο, ότι η Τεντούρα της Πάτρας αποτελεί σήμερα ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα και εύγεστα ηδύποτα της Ελλάδας που θα κατακτά συνεχώς έδαφος στις καρδιές και στο τραπέζι των καταναλωτών. Η Πατρινή Τεντούρα, εκτός από την Ελλάδα, κάνει ανοίγματα κλείνοντας το μάτι της στις αγορές του εξωτερικού.
Δοκιμάστε την και αισθανθείτε την ξεχωριστή γευστική πινελιά της στον ουρανίσκο   τώρα το καλοκαίρι με μπόλικα παγάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου