Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΚΕΙΚ: ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ



Όλοι όσοι μαγειρεύουν, αγαπούν να φτιάχνουν κέικ. Υπάρχουν όμως κάποιες φορές, που κάτι δεν καταφέρνουν σωστά και τελικά καταλήγουν με ένα κέικ που δεν έχει φουσκώσει ή με ένα που έχει σπάσει.
Μην πανικοβάλλεστε. Υπάρχουν μυστικά για να έχετε πάντα το κεφάλι σας ήσυχο και το στομάχι (το δικό σας και της οικογένειάς σας) γεμάτο.
Δείτε πώς θα διορθώσετε μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη στην προετοιμασία και το ψήσιμο του κέικ.

Δεν φουσκώνει (ή φουσκώνει ανομοιόμορφα)
Τι μπορεί να φταίει:
- Μεγάλη ποσότητα υγρών (λάθος συνταγή ή λάθος εκτέλεση)
- Μικρή ποσότητα αυγών (λάθος συνταγή)
- Πολύ μαλακό αλεύρι.

Φουσκώνει μόνο στο κέντρο
Τι μπορεί να φταίει:
- Πολύ ζεστός φούρνος
- Μικρή ποσότητα ατμού στο φούρνο
- Πολύ σκληρό αλεύρι
- Μεγάλη ποσότητα αυγών
- Μικρή ποσότητα ζάχαρης

Κατάρρευση στο κέντρο του κέικ
Τι μπορεί να φταίει:
- Μεγάλη ποσότητα ζάχαρης
- Μεγάλη ποσότητα μπέικιν πάουντερ

Τρύπες κατά μήκος του κέικ
Τι μπορεί να φταίει:
- Ανεπαρκής ενσωμάτωση αέρα, η οποία οφείλεται σε ανεπαρκές χτύπημα ζύμης
- Ελαττωματική ζύγιση
- Παρατεταμένη ανάμειξη υλικών

Κομματάκια φρούτων ή σοκολάτας που βυθίζονται μέσα στο κέικ
Τι μπορεί να φταίει:
- Αδύνατο ή ανεπαρκές αλεύρι
- Μικρή ποσότητα αυγών
- Ανεπαρκής ανάμειξη
- Παρατεταμένο χτύπημα ζύμης
- Κρύος φούρνος - Αργό ψήσιμο
- Mεγάλη ποσότητα ζάχαρης
-Μεγάλη ποσότητα μπέικιν πάουντερ

Υγρές λωρίδες στη βάση του κέικ
Τι μπορεί να φταίει:
- Μεγάλη ποσότητα υγρών
- Μικρή ποσότητα μπέικιν πάουντερ
- Μικρή ποσότητα ζάχαρης
- Αλεύρι πολύ μαλακό
- Μικρή ποσότητα αυγών

Kαι κάποια επιπρόσθετα μυστικά:
- Έχετε πάντα προθερμασμένο φούρνο πριν βάλετε το κέικ για ψήσιμο.
- Η σχάρα του φούρνου (στην οποία θα τοποθετήσετε το ταψί) πρέπει να είναι πάντα στο μεσαίο ράφι.
- Βουτυρώνετε και αλευρώνετε το ταψί πριν το χρησιμοποιήσετε.
- Να χρησιμοποιείτε πάντα το σωστό μέγεθος ταψιού. Αν είναι πολύ μεγάλο, η ζύμη θα απλώσει και το κέικ δεν θα φουσκώσει αρκετά και αν είναι πολύ μικρό, υπάρχει κίνδυνος να ξεχειλίσει!
- Αν η συνταγή χρειαστείτε αυγά ή βούτυρο, να τα έχετε εκτός ψυγείου για τουλάχιστον μισή ώρα πριν τα χρησιμοποιήσετε.
- Στη ζαχαροπλαστική, χρειάζεται ακρίβεια στη δοσολογία των υλικών. Μια ζυγαριά είναι απαραίτητη.
- Ανακατεύετε όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, baking powder, αλάτι, κανέλα, σόδα) σε ένα μπολ και χτυπάτε τα υγρά υλικά στο μίξερ προσθέτοντας τα στερεά στο τέλος.
- Αν θέλετε το κέικ να είναι πολύ αφράτο, διαχωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια, προσθέτετε στη ζύμη πρώτα τους κρόκους αφήνοντας τελευταία τα ασπράδια, τα οποία χτυπάτε σε μαρέγκα. Τη μαρέγκα την προσθέτετε στο μείγμα λίγη-λίγη, κάνοντας ελαφρές κυκλικές κινήσεις από τον πάτο του μπολ προς τα πάνω, διπλώνοντας έτσι τη μαρέγκα στο μείγμα.
- Αφήνετε να περάσει μισή ώρα ψησίματος πριν ανοίξετε τον φούρνο για να ελέγξετε το κέικ.
- Αν θέλετε να δείτε αν έχει ψηθεί το κέικ, χρησιμοποιείτε οδοντογλυφίδα και όχι μαχαίρι!
- Πριν ξεφορμάρετε το κέικ, αφήνετε να περάσουν τουλάχιστον 5 λεπτά για να κρυώσει και να "σταθεί".

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
http://www.eyedoll.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου