Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ



Υλικά

6 πατάτες, σε λεπτές φέτες
3 μελιτζάνες, σε λεπτές φέτες
½ κιλό ανάμεικτα λαχανικά, βρασμένα
200 γραμμάρια μυζήθρα, θρυμματισμένη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη

για τη σάλτσα
4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
1 δαφνόφυλλο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι

για τη μπεσαμέλ
1 φλιτζάνι αλεύρι
5 φλιτζάνια γάλα
½  φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι γραβιέρα, τριμμένη
2 αυγά
μοσχοκάρυδο
κανέλα
πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της.
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες για 15 λεπτά.
Βάζουμε τις μελιτζάνες για 15 λεπτά σε κρύο αλατισμένο νερό και αφού τις ξεπλύνουμε τις απλώνουμε σε ταψί, τις ραντίζουμε με λίγο λάδι, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τις ψήνουμε στο φούρνο για 10-15 λεπτά.
Λαδώνουμε ένα ταψί, το πασπαλίζουμε με τη τριμμένη φρυγανιά, στρώνουμε τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τα βρασμένα λαχανικά και απλώνουμε από πάνω τη σάλτσα και από πάνω τη μυζήθρα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια. Προσθέτουμε το γάλα, το μοσχοκάρυδο, τη κανέλα, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά κτυπημένα και μόλις πάρει βράση αποσύρουμε τη κρέμα από τη φωτιά και ρίχνουμε τη τριμμένη γραβιέρα, ανακατεύοντας συνεχώς.
Απλώνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι και σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40-45 λεπτά και μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου