Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΑΧΛΑΔΙ


Υλικά

1.200 γρ. αχλάδια κρυστάλλια, κατά προτίμηση μικρά σε μέγεθος
1.300 γρ. ζάχαρη
χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι + 2 κουτ. σούπας επιπλέον,για τα βάζα
8-10 στήμονες σαφράν (προαιρετικά)
μερικά καρφάκια γαρίφαλου (όσα και τα αχλάδια που θα χρησιμοποιήσουμε)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε προσεκτικά τα αχλάδια. Από το κάτω μέρος τους αφαιρούμε με το ειδικό κυλινδρικό εργαλείο ή με ένα μυτερό μαχαιράκι τον πυρήνα με τα κουκούτσια. Ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα (που να χωράει άνετα τα αχλάδια) νερό και το χυμό του 1 λεμονιού και βάζουμε μέσα τα καθαρισμένα αχλάδια για να μη μαυρίσουν. Βάζουμε τη ζάχαρη σε ευρύχωρη κατσαρόλα, προσθέτουμε 1 λίτρο νερό και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το μείγμα να δέσει και να γίνει σιρόπι. Αν βάλουμε το σαφράν, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μόλις διαλυθεί η ζάχαρη.
Για να δούμε αν έχει δέσει το σιρόπι στον επιθυμητό βαθμό, ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας σιρόπι σε ένα στεγνό, άσπρο πιατάκι, το κρυώνουμε γρήγορα και σέρνουμε πάνω τη μύτη του κουταλιού· αν είναι δεμένο, αφήνει «δρόμο» πάνω στο πιατάκι. Μόλις δέσει το σιρόπι, καρφώνουμε από ένα γαρίφαλο σε κάθε αχλάδι και τα ρίχνουμε όλα στην κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να βράσουν καλά περίπου 1 ώρα (αρχικά, τα αχλάδια θα βγάλουν τα υγρά τους και θα αραιώσει το σιρόπι, αλλά, σταδιακά, με το βρασμό θα ξαναδέσει).
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε κατά μέρος για 24 ώρες, σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις περάσει το 24ωρο, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με το γλυκό στη φωτιά και βράζουμε για να δέσει, γιατί είναι πιθανό να έχει αραιώσει και πάλι· προσέχουμε και ελέγχουμε αν έδεσε (ο χρόνος ποικίλλει ανάλογα με το πόσα υγρά έχουν αποβάλει τα φρούτα, αλλά, γενικά, αρκούν λίγα λεπτά). Ρίχνουμε τις 2 κουτ. σούπας λεμόνι και αφήνουμε το γλυκό να πάρει μια βράση. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, το σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.

Πλένουμε καλά δύο βάζα του κιλού με ζεστό νερό, τα βάζουμε ανάποδα σε μια πετσέτα και μετά στο φούρνο στους 100° C για 15 λεπτά, ώστε να αποστειρωθούν.
Βάζουμε περίπου 6 - 8 αχλάδια σε κάθε βάζο, μαζί με τόσο σιρόπι, όσο να καλύπτει τα αχλάδια, για να μη χαλάσουν.

ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Φωτογραφία ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου