Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

ΤΖΑΤΖΙΚΙ


       
Το Τζατζίκι είναι ένα ορεκτικό της ελληνικής κουζίνας. Έχει τουρκική προέλευση και το όνομά του προέρχεται από τη λέξη cacık γι' αυτό παλιότερα το έλεγαν καμιά φορά «σατζίκι». Το κύριο συστατικό του είναι το στραγγιστό γιαούρτι, «σακούλας» όπως συνήθως λέγεται, στο οποίο προστίθενται τριμμένο αγγούρι, λιωμένο σκόρδο, άνηθος και λίγο ελαιόλαδο. Πέρα από την Ελλάδα και την Τουρκία το τζατζίκι είναι γνωστό στο Ιράκ, ενώ είναι συγκρίσιμο και με το αϋράν ή το ραϊτά της Ινδίας.
Βιομηχανικά παράγεται με την μίξη βακτηριακής καλλιέργειας γάλακτος, αγγουριού (Cucumis sativus) και σκόρδου (Allium vineale) σε προκαθορισμένη αναλογία των συστατικών.

Υλικά

250 γραμμάρια γιαούρτι
1 αγγούρι, στο τρίφτη
3-4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κουτ. γλυκού ξύδι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2-3 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Αφού περάσουμε το αγγούρι από το χοντρό μέρος του τρίφτη, το αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξει και στη συνέχεια το στύβουμε με τα χέρια μας. Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, προσθέτουμε το στραγγισμένο αγγούρι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι το ξύδι το ελαιόλαδο (όσο πάρει), τον άνηθο και τα ανακατεύουμε ελαφρά.
Βάζουμε το τζατζίκι στο ψυγείο για 2-3 ώρες, για να δέσουν οι γεύσεις και μετά το σερβίρουμε.
Μπορούμε αν θέλουμε να μην καθαρίσουμε το αγγούρι αλλά να το βάλουμε στο τζατζίκι με τη φλούδα η μέρος αυτής.
Σερβίρουμε ως ορεκτικό και συνοδεύουμε κυρίως ψητά κρέατα. Ταιριάζει πολύ και με τηγανητές πατάτες μελιτζάνες ή κολοκυθάκια.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου