Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Ένα από τα πιο παραδοσιακά προϊόντα της Θεσσαλονίκης με μια νοστιμιά που μένει αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο χάρη στα αγνά υλικά του αλεύρι, μαγιά, αλάτι, σουσάμι και νερό.
Σήμα κατατεθέν στην παραγωγή του κάθε φούρνου. Αν και δεν έχει κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης επικράτησε με την ονομασία «Κουλούρι Θεσσαλονίκης», γιατί πρωτοπαρασκευάστηκε στην Θεσσαλονίκη από πρόσφυγες που ήλθαν από τις χαμένες πατρίδες.
Η ιστορία του έχει ως αφετηρία την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και εμφανίζεται κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Θεσσαλονίκη. Αναφέρεται σε πολλά βυζαντινά κείμενα με την λέξη «Κολλίκιον» (Ρίζα της λέξης Κουλούρι).
Το επάγγελμα αρτοποιού κουλουροποιού ασκούσαν κατά κύριο λόγο, οι Ηπειρώτες. Εξ’ ού και η παράδοση που θέλει την ηπειρώτισσα μάνα να χτυπά ελαφρά το κεφάλι του νεογέννητου αγοριού με την ευχή «Άντε και κουλουρτζής στην Πόλη» και ότι το σχήμα της κεφαλής των Ηπειρωτών προέρχεται από το βάρος της Τάβλας των κουλουριών που κουβαλούσαν οι πωλητές.
Από τα μεσάνυχτα, οι τεχνίτες άναβαν τους ξυλόφουρνους και ετοίμαζαν το προζύμι από μαγιά ψωμιού. Πριν ξημερώσει, τα κουλούρια ήταν έτοιμα με την μυρωδιά του ψημένου σησαμιού, πειρασμός για κάθε περαστικό. Οι μικροπωλητές με τους ταβάδες στο κεφάλι ή με τα καλάθια, ξεχύνονταν στους δρόμους από τα ξημερώματα διαλαλώντας το εμπόρευμά τους με την ονομασία «Κουλούρι Θεσσαλονίκης». Την ίδια ονομασία χρησιμοποίησαν πολύ αργότερα και στην Αθήνα, οι κουλουρτζήδες όταν έβγαιναν στις πλατείες με τις τάβλες στο κεφάλι.
Έτσι οι ίδιοι, οι τεχνίτες, παραγωγοί και πωλητές προσδιόρισαν ιστορικά το τόσο διάσημο σήμερα στην Ελλάδα και όχι μόνο «Κουλούρι Θεσσαλονίκης» με το γνωστό σχήμα, μπόλικο σουσάμι, και τραγανή υφή.
Σήμερα παρασκευάζεται σε διάφορες παραλλαγές γεμιστό με σταφίδα, ολικής άλεσης, με τυρί, με ξηρούς καρπούς κ.ά., κανένα όμως, δεν φθάνει σε γεύση το αυθεντικό κουλούρι με σουσάμι.
Είναι μία από τις πιο υγιεινές πηγές υδατανθράκων και ενέργειας, αποτελεί ιδανική επιλογή πρωινού ή ενδιάμεσου σνακ.
Το παραδοσιακό Κουλούρι Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να είναι αγαπημένο και να ξυπνά γλυκειές μνήμες των παιδικών χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου