Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΦΑΛΑΦΕΛ



Υλικά για 15 - 20 φαλάφελ

100 γραμμ. ρεβίθια
200 γραμμ. φάβα
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα μαγειρική
5 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες
1 μικρό κρεμμύδι ξεφλουδισμένο
50 γραμμ. φρέσκο κόλιανδρο
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μπαχάρι
¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/8 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική κι άλλο ½ σόδα μαγειρική για να την προσθέσουμε ακριβώς πριν το τηγάνισμα
αλάτι
λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια και τη φάβα σε δύο μπολ με νερό. Σε κάθε μπολ βάζουμε από ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα. Τα αφήνουμε όλη νύχτα για να μαλακώσουν και να φουσκώσουν.
Την επόμενη ημέρα, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε. Τα βάζουμε στο μούλτι και τα αλέθουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ. Το δοκιμάζουμε και κατά την κρίση μας προσθέτουμε επιπλέον καρυκεύματα. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.
Photo: stirthepots.com Photo: stirthepots.com
Όταν περάσει η μισή ώρα, ανακατεύουμε το μείγμα με 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα. Στη συνέχεια, βάζουμε σε ένα τηγάνι λάδι και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Το λάδι θα είναι στη σωστή θερμοκρασία για να τηγανίσουμε τα φαλάφελ αν, αφού ρίξουμε ένα μικρό κομμάτι ψωμί, σχηματιστούν φυσαλίδες γύρω του.
Πλάθουμε με το μείγμα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε για τρία - τέσσερα λεπτά γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές.

ANISSA HELOU*
Photo: stirthepots.com

*Η λιβανέζα Ανίσα Χελού, με πατέρα από τη Συρία και μητέρα από το Λίβανο, έφυγε από την πατρίδα της μητέρας της στα 21 για να κατακτήσει τον κόσμο. Και τα κατάφερε μέσα από τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων και τη μαγειρική. Το 2013 η Ανίσα μπήκε στη λίστα των 500 πιο σημαντικών αράβων επιχειρηματιών του κόσμου. Η συνταγή για φαλάφελ είναι από ένα από τα βραβευμένα διεθνώς βιβλία της, το «Modern mezze».

http://www.bostanistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου