Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΚΡΑΝΟ




Η κρανιά είναι φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο που ανήκει στην οικογένεια των Κρανειοειδών (Cornaceae). Προέρχεται από τη νότια Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Ασία αυτοφύεται και στη χώρα μας. Η κρανιά είναι γνωστή για τους θρεπτικούς κόκκινους καρπούς της, τα κράνα, που πολλές φορές συνδέονται λανθασμένα με ένα διαφορετικό είδος προερχόμενο από τη Βόρεια Αμερική, το κράνμπερι (Vaccinium macrocarpon). Το δέντρο της κρανιάς ύψους 5-12μ. έχει λογχοειδή φύλλα, κόκκινους καρπούς και κίτρινα άνθη που εμφανίζονται την άνοιξη. Συνήθως φύεται σε ορεινές περιοχές.


Τα κράνα λόγω της υψηλής διατροφικής αξίας και των θεραπευτικών ιδιοτήτων που διαθέτουν χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων. Στη χώρα μας χρησιμοποιούνται για εμπορική χρήση από βιοτεχνίες που παράγουν λικέρ.
Το κράνο αναφέρεται και από τον Όμηρο στην Οδύσσεια όπου η Κίρκη κερνάει τον Οδυσσέα κράνα.
Προέλευση: Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία. Στη χώρα μας φύονται κρανιές στις Σέρρες, στη Κοζάνη, στην Ημαθία, στη Ροδόπη και στην Ήπειρο.
Οι κατακόκκινοι θρεπτικοί καρποί, με την ιδιαίτερη ξινή γεύση,  χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για τη δημιουργία σπιτικού λικέρ, ενώ παράλληλα μπορούν να αποτελέσουν συστατικό σε γευστικές γρανίτες και τσάι. Χρησιμοποιήστε τα για να δημιουργήσετε γλυκά εδέσματα, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, κομπόστες, φρουτοσαλάτες ακόμα και παγωτό από κράνα. Χρησιμοποιείται σε πολλά γλυκά πιάτα. Συνδυάζονται άρτια με γαρούφαλλο, κανέλα και βανίλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου