Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΦΛΟΥΔΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ: ΖΑΧΑΡΩΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ


Ότι πρέπει για να συνοδεύσουμε το ποτό μας ή να γαρνίρουμε τα γλυκά μας.

Υλικά

500 γρ. φλούδες πορτοκαλιού (πάντα τις ζυγίζουμε στεγνές, πριν ξεκινήσουμε το ξεπίκρισμα)

Για να τις ζαχαρώσουμε
600 γρ. ζάχαρη για το σιρόπι + επιπλέον για την επικάλυψη
2 ποτήρια νερό

Για να τις βουτήξουμε σε σοκολάτα
κουβερτούρα 50% - 55% κακάο

Εκτέλεση

Πριν κάνουμε οτιδήποτε θα πρέπει να βράσουμε τις φλούδες για να μαλακώσουν και να ξεπικρίσουν. Τις κόβουμε σε στενές λωρίδες και τις ρίχνουμε σε νερό που βράζει. Τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν κάπως, αλλά όχι τελείως. Το νερό πρέπει να είναι μπόλικο για να ξεπικρίσουν. Τις βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε κρύο νερό από τη βρύση. Τις αφήνουμε για 2 - 3 ώρες, αλλάζοντας ενδιαμέσως το νερό 2 - 3 φορές. Τώρα είναι έτοιμες για να τις ζαχαρώσουμε ή να τις καλύψουμε με σοκολάτα, όπως περιγράφουμε στη συνέχεια.

Ζαχαρωμένες: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό να βράσει. Όταν αρχίσει να δένει το σιρόπι, ρίχνουμε μέσα τις βρασμένες και ξεπικρισμένες φλούδες και τις αφήνουμε να βράσουν, να μαλακώσουν τόσο που να μασιούνται και να γλυκάνουν από το σιρόπι. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε πάνω σε σχαρίτσα για να στραγγίξουν. Όταν πάψουν να στάζουν, τις κυλάμε σε ένα πιάτο με ζάχαρη και τις αφήνουμε στη σχάρα να κρυώσουν εντελώς. Το σιρόπι το φυλάμε για άλλη χρήση, γιατί είναι ωραία αρωματισμένο.

Με σοκολάτα: Αντί να τις ζαχαρώσουμε, μπορούμε, αφού τις βράσουμε όπως περιγράφουμε πιο πάνω, να τις βουτήξουμε σε σοκολάτα που έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί (δηλαδή σε μεταλλικό μπολ το οποίο έχουμε στερεώσει πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει) ή σε φούρνο μικροκυμάτων. Τις βουτάμε μέχρι να καλυφθούν κατά το ήμισυ ή κατά τα 2/3. Μετά, τις αφήνουμε σε σχαρίτσα, να κρυώσει και να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.

ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου