Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ



Είναι το αποξηραμένο, κλειστό μπουμπούκι ενός τροπικού αειθαλούς δέντρου που έχει πυκνό σκουροπράσινο φύλλωμα και φτάνει τα 10μ.Το αρωματικό αυτό μπαχαρικό με το σχήμα καρφιού το συναντάμε σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί συστατικό στο κάρυ, το γκαράμ μασάλα και στο Κινέζικο  των πέντε μπαχαρικών. Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες το βάζουν μέσα στο κρασί. Μια ιδιαίτερη χρήση  συνηθίζεται στην Ολλανδία, όπου δημιουργείται τυρί με ολόκληρα γαρίφαλα, το λεγόμενο τυρί «Nagelkaas» που σημαίνει «τυρί με καρφιά».Προέλευση:Ινδία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Σρι Λάνκα, Αντίλλες, Βραζιλία, Μαδαγασκάρη, Μαυρίκιος, Ζανζιβάρη.
Αναφορές για το γαρίφαλο υπάρχουν σε αγγεία που τοποθετούνται χρονικά στο 1721 π.Χ. Οι αρχαίοι Κινέζοι αυλικοί υποχρεούνταν να μασούν γαρίφαλα, προκειμένου να έχουν ευχάριστη γεύση στις συνομιλίες τους με τον αυτοκράτορα. Τον 16ο και 17οαι. το πολύτιμο αυτό μπαχαρικό ήταν αιτία πολέμου. Τον 16οαι. οι Ολλανδοί το ανακάλυψαν τα νησιά Μολούκας και όπως συνέβη και με την κανέλα, ήθελαν το μονοπώλιο. Αντέδρασαν στους Ιθαγενείς καθώς τα γαρυφαλλόδεντρα είχαν μεγάλη σημασία για αυτούς. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση το κάθε δέντρο συνδεόταν με ένα μικρό παιδί. Σε περίπτωση που κάτι συνέβαινε στο δέντρο, θα συνέβαινε το ίδιο και στο αντίστοιχο παιδί. Το 18οαι. ανακαλύφθηκαν και άλλα μέρη που παρήγαγαν γαρίφαλα και έσπασε το μονοπώλιο του εμπορίου γαρύφαλλου, με αποτέλεσμα την πτώση της τιμής του.
Γλυκά και αρτοσκευάσματα αρωματισμένα με γαρίφαλο, κέικ, πίτες, κουλουράκια, μελομακάρονα, τσουρέκια, τάρτες καθώς κομπόστες και σιρόπια. Στη μαγειρική ταιριάζει ιδανικά για δυνατές σάλτσες ντομάτες ή κρασιού, στο κυνήγι, στο ψητό της κατσαρόλας, στο στιφάδο και στο ψητό ψάρι. Αφήνει πλούσια γεύση στις πίκλες. Αρωματίζει υπέροχα το ρύζι και το τσάι. Συναντάτε στις περισσότερες αφροδισιακές συνταγές.Στην ελληνική κουζίνα απογειώνει τα μαγειρευτά μοσχάρι κοκκινιστό με μακαρόνια χονδρά, λαγό στιφάδο. Σε μαρινάδες για κρέατα γευστικά.Την θέση του βρήκε όμως στα γλυκά, τα σιροπιαστά γλυκά, μπακλαβά μελομακάρονα κ.ά. Ακόμα δένει γευστικά με τα ηδύποτα τα γλυκά κεράσι, γκράνα βατόμουρα.Συνδυάζεται με μπαχάρι, κάρδαμο, τσίλι, κύμινο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, αστεροειδή γλυκάνισο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου