Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ


Υλικά

8 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1 ½ φλιτζάνι ρύζι
4 ντομάτες, στο τρίφτη
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
½  φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κολοκυθάκια, ψιλοκομμένα
3-4 μεγάλα μανιτάρια, ψιλοκομμένα
1 πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
1 κουτ. σούπας, φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
½ κουτ. γλυκού πιπέρι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
½ φλιτζάνι φρυγανιά, τριμμένη

Εκτέλεση

Κόβουμε το πάνω μέρος από τα κρεμμύδια, αφαιρούμε τα φλούδια τα πλένουμε και γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και τα αχνίζουμε για πέντε λεπτά, για να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, κουφώνουμε τα κρεμμύδια, με ένα κουτάλι η με το κουτάλι του παγωτου, αφαιρώντας το εσωτερικό τους μέρος.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι με το ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο σοτάρουμε τη μισή ποσότητα από το εσωτερικό των κρεμμυδιών που αφαιρέσαμε, τη πιπεριά και το σκόρδο για 2-3 λεπτά προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα κολοκυθάκια, τα πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5-6 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το μαϊντανό και το ρύζι, ανακατεύουμε το μείγμα και το αφήνουμε να βράσει για 5-6 λεπτά ακόμη. (Εγώ υπολογίζω το ρύζι ανάλογα με τη ποσότητα των γεμιστών, δηλαδή 8 κρεμμύδια - 8 κουταλιές της σούπας ρύζι).
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος βάζουμε τα κρεμμύδια και με ένα κουτάλι τα γεμίζουμε με τη γέμιση από το τηγάνι. Ρίχνουμε στη μύτη του κουταλιού λίγη φρυγανιά πάνω στη γέμιση, σε κάθε κρεμμύδι.
Συμπληρώνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και με ένα φλιτζάνι νερό και βάζουμε το σκεύος μας στο φούρνο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε με νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου