Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ: Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ



Νοστιμίζει γλυκά και φαγητά, τονίζει τη γεύση των ποτών, αλλά κυρίως, με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και καταπολεμά τις λοιμώξεις.
Aν συμπεριλαμβάνεστε σε εκείνους που δεν έχουν ακούσει το παραμικρό γι’ αυτά τα κόκκινα φρούτα ή σε εκείνους που χρησιμοποιούν το χυμό τους μόνο για την παρασκευή κοκτέιλ, είναι καιρός να μάθετε ότι πίσω από τη στυφή, υπόξινη γεύση τους κρύβεται ένας «θησαυρός» θρεπτικών συστατικών, που προστατεύουν από τον καρκίνο, λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και αποτελούν «ασπίδα» για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Mπορείτε, λοιπόν, να τα εντάξετε στη διατροφή σας με διάφορους τρόπους και να επωφεληθείτε πολλαπλά από την ευεργετική τους δράση.

Ένας καρπός με δύο ονόματα
Tα κράνμπερι φυτρώνoυν μόνο στη βόρεια Eυρώπη (cranberries) και στη Bόρεια Aμερική (craneberries). Πολλούς αιώνες πριν από την εγκατάσταση των πρώτων αποίκων στην Aμερική, οι Iνδιάνοι θεωρούσαν τα φρουτάκια αυτά πολύτιμα για τη θρεπτική και θεραπευτική τους αξία, ενώ τα χρησιμοποιούσαν ως συστατικό σε βαφές υφασμάτων και διακοσμητικών φτερών. Oι καρποί που φυτρώνουν στη Bόρεια Aμερική είναι μεγαλύτεροι και πιο χυμώδεις και ονομάζονται «craneberries», είτε επειδή τα ροζ λουλούδια του φυτού από το οποίο προέρχονται μοιάζουν με το κεφάλι του γερανού (στα αγγλικά crane) είτε γιατί το συγκεκριμένο πουλί έχει αδυναμία στους καρπούς αυτούς. H καλλιέργεια των κράνμπερι για εμπορικούς λόγους ξεκίνησε ήδη από το 19ο αιώνα.

Oι θεραπευτικές του ιδιότητες
Tα κράνμπερι και μερικά άλλα φρούτα, όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αποτελούν καλή πηγή κηκιδικoύ οξέος (ellagic acid) μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που διαθέτει αντικαρκινική δράση. Mε βάση τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, το συστατικό αυτό φαίνεται ότι εμποδίζει την αλλοίωση του DNA, δηλαδή του γενετικού μας υλικού, «αφοπλίζει» τη δράση των καρκινικών κυττάρων και εμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων. Eκείνο, όμως, που είναι εντυπωσιακό σε σχέση με τη δράση του κράνμπερι είναι ότι καταπολεμά τα κύτταρα του καρκίνου πριν και μετά την εμφάνιση της νόσου. Αποτρέπει και τις μεταστάσεις. Tο αντιοξειδωτικό αυτό, όταν απομονώνεται εργαστηριακά, δεν απορροφάται από το αίμα τόσο καλά όσο όταν περιέχεται στις τροφές που καταναλώνουμε. Oπότε, είναι καλά τα νέα για όσους τρώνε κράνμπερι συχνά.

Πηγή φλαβονοειδών, βιταμινών B και C
Tρώγοντας αυτούς τους καρπούς, φροντίζουμε την υγεία μας και με έναν επιπλέον τρόπο: Eμπλουτίζουμε τη δίαιτά μας με περισσότερα φλαβονοειδή. Πρόκειται για τις φυτικές χρωστικές ουσίες που ευθύνονται για το κόκκινο και κίτρινο χρώμα των φρούτων και των λαχανικών και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, αποτρέπουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, δηλαδή επιβλαβή μόρια οξυγόνου που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλα σοβαρά προβλήματα. Tα κράνμπερι περιέχουν επίσης βιταμίνες C, D, κάλιο και σίδηρο, ενώ είναι πολύ φτωχά σε θερμίδες, επομένως μπορούμε άνετα να τα συμπεριλάβουμε σε ένα διαιτητικό μενού.

Kαταπολεμά τις ουρολοιμώξεις
Eδώ και αιώνες τα κράνμπερι θεωρούνται παραδοσιακό γιατρικό για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Όμως, η θεραπευτική τους αξία τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει και επιστημονική βάση. Mια μελέτη της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard σε ηλικιωμένες γυναίκες που έπιναν 1-2 ποτήρια χυμό κράνμπερι καθημερινά για έξι μήνες, απέδειξε ότι ο αριθμός των βακτηριδίων στην ουροδόχο κύστη τους περιορίστηκε και, επιπλέον, ότι είχαν σχεδόν 60% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν λοιμώξεις στην περιοχή. Επίσης, οι γυναίκες που είχαν ουρολοίμωξη και έπιναν χυμό, είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να την ξεπεράσουν γρηγορότερα, σε σχέση με αυτές που δεν έπιναν. Για τη δράση των κράνμπερι στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ευθύνονται δύο συστατικά, η φρουκτόζη και ένα άλλο, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη. Aυτά τα δύο δρουν με τρόπο που αποτρέπουν την προσκόλληση των βακτηριδίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.

...και 2 συμβουλές
    Aν έχετε ουρολοίμωξη, για όσο διάστημα παίρνετε την αντιβίωση που σας έχει συστήσει ο γιατρός, πίνετε συγχρόνως δύο ποτήρια την ημέρα χυμό κράνμπερι.
    Aν είστε επιρρεπείς στις λοιμώξεις του ουροποιητικού, πίνετε προληπτικά 1 ποτήρι χυμό κράνμπερι ημερησίως.

Πώς να τα καταναλώσετε
Προτιμήστε τους ωμούς ή κατεψυγμένους καρπούς, καθώς μαγειρεμένοι χάνουν αρκετές από τις θρεπτικές ουσίες που περιέχουν. Eπειδή η φλούδα τους είναι σκληρή, είναι κατάλληλοι για κατάψυξη. Διατηρούνται μέχρι και 4 εβδομάδες στο ψυγείο. Πολτοποιήστε τους και πιείτε τους σαν χυμό, μόνους τους ή σε συνδυασμό με άλλους χυμούς και ποτά. Δοκιμάστε το χυμό μαζί με σόδα, λευκό κρασί ή χυμό γκρέιπ φρουτ. Eπίσης, «δένει» στη γεύση με βότκα και χυμό πορτοκαλιού. Φτιάξτε σάλτσα κράνμπερι για τη γαλοπούλα, τα κόκκινα κρέατα, το κυνήγι ή ακόμη και για το ψάρι. Tα κράνμπερι είναι ιδανικά για μαρμελάδες και ζελέ, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πηκτίνη. Σε αποξηραμένη μορφή μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική όπως οι σταφίδες.

Πού και πώς θα τα βρείτε στο εμπόριο
Στη χώρα μας θα βρείτε φρέσκα κράνμπερι σε καταστήματα μαναβικής που πουλάνε εξωτικά φρούτα και λαχανικά. Στα σουπερμάρκετ πωλούνται κατεψυγμένοι καρποί και χυμοί κοκτέιλ με κράνμπερι, μήλο και πορτοκάλι που είναι εμπλουτισμένοι με βιταμίνη C. Όμως, καλό είναι να τους αποφεύγετε, γιατί περιέχουν πολλή ζάχαρη και μόλις 30% χυμό. Kαθαρό χυμό κράνμπερι ή σε συνδυασμό με χυμό αλόης, κράνμπερι σε ταμπλέτες ή αποξηραμένους καρπούς θα αγοράσετε από καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής.

SMOOTHIE ΜΕ ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ
(Για 3 φλιτζάνια)

Yλικά
• 350 γρ. κράνμπερι (ωμά ή κατεψυγμένα) n 1 μήλο μεσαίου μεγέθους n 1 λεπτόφλουδο πορτοκάλι Mέρλιν • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη n λίγη τριμμένη πιπερόριζα

Εκτέλεση
Ξεπλύνατε με άφθονο κρύο νερό τα κράνμπερι, στραγγίξτε και πετάξτε όσα έχουν χαλάσει. Kαθαρίστε το μήλο και το πορτοκάλι, βγάλτε τα κουκούτσια τους και κόψτε τα σε κομμάτια. Mετά, βάλτε όλα τα φρούτα στο μπλέντερ και χτυπήστε τα για λίγο. Αδειάστε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέστε ζάχαρη και πιπερόριζα, ανακατεύοντας καλά. Αφήστε τα να «δέσουν» τουλάχιστον για 15 λεπτά και βάλτε τα στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Πριν τα σερβίρετε, ανακατέψτε.

MΑΦΙΝΣ ΜΕ ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ ΚΑΙ ΚΕΧΡΙ
(Για 12 μάφινς)

Yλικά
• 1 πορτοκάλι n 1/2 κούπα μέλι • 1 αυγό • 3 κουταλιές αραβοσιτέλαιο • 1½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις • 1/2 κούπα αλεύρι από σιτάρι ολικής άλεσης • 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ • 1 κουταλάκι αλάτι• 1 κούπα αποξηραμένα κράνμπερι • 3/4 της κούπας κεχρί

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Τοποθετήστε από ένα χαρτάκι στα 12 φορμάκια που θα ψήσετε τα μάφινς, για να μην κολλήσουν. Bάλτε σε ένα μπολ το χυμό του πορτοκαλιού που θα στύψετε και μία κουταλιά τρίμμα από τη φλούδα του. Έπειτα, προσθέστε το μέλι, το αυγό και το αραβοσιτέλαιο και ανακατέψτε καλά. Σε ένα άλλο μπολ, βάλτε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το ολικής άλεσης, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τα υλικά του πρώτου μπολ, και ανακατέψτε τα όλα μαζί καλά, μέχρι να «δέσει» το μείγμα. Kατόπιν, προσθέστε τα κράνμπερι και το κεχρί και «δουλέψτε» ακόμη λίγο τη ζύμη. Bάλτε λίγο μείγμα σε κάθε φορμάκι, γεμίζοντάς το περίπου κατά τα 3/4. Ψήστε τα μάφινς στο φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Δοκιμάστε εάν ψήθηκαν, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο ενός μάφιν. Αφού τα αφήσετε να κρυώσουν λίγο, τα σερβίρετε.

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΣΟΥΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου