Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΑΧΛΑΔΙΑ ΜΕ ΔΡΑΓΑΝΤΕ (ΚΥΘΗΡΑ)


Υλικά        
           
400 γραμμάρια ασπρισμένα αμύγδαλα (ολόκληρα)
400 γραμμάρια μέλι
1 ½ κουτ. γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
1 κουτ. γλυκού κανέλλα
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουτ. γλυκού σκόνη δραγάντε
5 κουτ. γλυκού νερό
1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
1 κιλό με ζάχαρη άχνη
γαρύφαλλα χωρίς το σποράκι τους
           
Εκτέλεση

Αλέθετε τα ασπρισμένα αμύγδαλα
Βάζετε σε μία κατσαρόλα ,σε πολύ χαμηλή φωτιά, τα ασπρισμένα αμύγδαλα, το μέλι, το τριμμένο γαρύφαλλο, την κανέλλα και ανακατεύετε. Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να δέσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και τον πάτο.
Ετοιμάζετε το δραγάντε. Σε μπολάκι, ρίχνετε τη σκόνη δραγάντε, το νερό και σταδιακά και σιγά σιγά το κιλό τη ζάχαρη άχνη. Ζυμώνετε και όταν δέσει σε μαλακή ζύμη τυλίγετε σε μια βρεγμένη πετσέτα .
Για να δοκιμάσετε αν το μείγμα της κατσαρόλας είναι έτοιμο, παίρνετε λίγο και δοκιμάζετε αν πλάθεται. Αν όχι συνεχίζετε το ανακάτεμα. Όταν είναι έτοιμο και ξεκολλάει από τον πάτο, παίρνετε λίγο λίγο το μείγμα, το πλάθετε σε μπαλάκια και του δίνετε σχήμα αχλαδιού.
Όταν πλάσετε όλο το μείγμα σε αχλαδάκια, τα αφήνετε για 24 ώρες να τραβήξουν.
Τη άλλη μέρα απλώνετε λίγη ζάχαρη άχνη σε μια επιφάνεια, παίρνετε λίγο από το δραγάντε που έχετε ετοιμάσει το ανοίγετε όπως το φύλλο και τυλίγετε μέσα ένα ένα τα αχλαδάκια που ετοιμάσατε.
Τα βουτάτε ένα ένα στο μπολ με τη ζάχαρη άχνη, καρφώνετε πάνω από το καθένα ένα γαρύφαλλο χωρίς το σπόρι του και σερβίρετε.

Από το επεισόδιο της "ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΧΩΡΙΟ" στα Κύθηρα. Η συνταγή δεν είναι εφαρμόσιμη στην Ελλάδα γιατί δεν υπάρχει το βασικό υλικό το δραγάντε που πραγματικά είναι εντυπωσιακό υλικό που με 2 κουταλιές δίνει πλαστικότητα στη ζάχαρη άχνη. Η κυρία που μας το έφτιαξε το φέρνει από τη Γαλλία. Αχλάδια ονομάζεται το γλυκό εξ αιτίας του σχήματός του.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου