Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΣΠΕΡΝΑ η ΚΟΛΛΥΒΑ


Σπερνά... Ονομάστηκαν έτσι, από το ότι μοιράζονταν στους πιστούς μετά τον Εσπερινό. Προσφέρονται από τις εκκλησίες που γιορτάζουν τη μνήμη του Αγίου στους οποίους είναι αφιερωμένες. Γίνονται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο όπως και τα κόλλυβα. Διατροφικά είναι γεμάτα φυτικές ίνες, σίδηρο, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ενέργεια.

Υλικά

½ κιλό σιτάρι
½ κουτ. γλυκού αλάτι
½ φλιτζάνι σουσάμι, καβουρντισμένο
1 φλιτζάνι αμύγδαλα, ασπρισμένα  και καβουρντισμένα
1½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
1 ½ φλιτζάνι ρόδι
1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
½ φλιτζάνι χρωματιστά ψιλά κουφετάκια
½ φλιτζάνι μουσταλευριά, ψιλοκομμένη η φρυγανιά, τριμμένη
3-4 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού κανέλλα
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το στάρι και το βάζουμε να μουσκέψει (στο , όπως λέμε εμείς εδώ στα νησιά) για μια μέρα.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το σιτάρι με το αλάτι, το σουρώνουμε και στη συνέχεια το απλώνουμε σε μια στεγνή πετσέτα για να φύγει η υγρασία του  -το αφήνουμε να ανοίξει.
Το βάζουμε σε μια λεκάνη με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά.
Τα βάζουμε σε μια πιατέλα και στολίζουμε την επιφάνεια με αμύγδαλα και κουφετάκια.
Η διαφορά τους με τα κόλλυβα είναι μόνο στη διακόσμηση, δηλαδή τα κόλλυβα από πάνω έχουν ζάχαρη άχνη και κουφέτα η γλάσο και κουφέτα.

Το ζουμί από το σιτάρι δηλαδή το σταρόζουμο, όπως λέει και η λέξη, δεν το πετάμε. Το φτιάχνουμε με λίγο αλεύρι, ζάχαρη, κανέλλα και σταφίδες, προσθέτουμε ελάχιστα σπυριά από το βρασμένο στάρι. Έτσι φτιάχνεται ένας χυλός που τρώγεται ζεστός ή κρύος, με ζάχαρη ή μέλι και τριμμένα καρύδια από πάνω.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου