Τρίτη 13 Μαΐου 2014

ΛΑΔΕΡΟ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ




Οι γιαγιάδες, όταν έφτιαχναν αυτού του είδους τα φαγητά, άνοιγαν τα σακουλάκια με τα φρούτα που είχαν στεγνώσει στον ήλιο οι ίδιες και διάλεγαν. Για να ισορροπήσουν τη γλυκύτητα της κολοκύθας, διάλεγαν τα ξινά δαμάσκηνα. Έτσι, η στυφή και υπόξινη γεύση του κυδωνιού και η ξινάδα από τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα κοντράριζαν τη γλυκοκολοκύθα. Εμείς υποχρεωτικά θα πάρουμε ξερά φρούτα από το εμπόριο που δεν έχει μεγάλη ποικιλία. Με το λεμόνι, όμως, θα πετύχουμε περίπου το ίδιο αποτέλεσμα.

Υλικά

800 γραμμάρια κολοκύθα (καθαρισμένη)
2 μεγάλα, ώριμα κυδώνια, σε χοντρές φέτες
2 πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, σε μέτρια κομμάτια
10 ξερά δαμάσκηνα
5 - 6 ξερά βερίκοκα, στα δύο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε φέτες
1 ξύλο κανέλας
1 κουτ. σούπας σπόρος μάραθου, τριμμένος στο μύλο
αλάτι και πιπέρι
2/3 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
χυμός από 1/2 λεμόνι (ή όσο μας αρέσει)

Εκτέλεση

Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια μεγαλύτερα από τις πατάτες και τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με όλα τα υλικά εκτός από το λεμόνι.
Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και τα βάζουμε να βράσουν.
Όταν κοχλάσουν, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν παρακολουθώντας πού και πού μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο νεράκι.
Όταν είναι έτοιμο το φαγητό, δηλαδή όταν μαλακώσουν τα υλικά και μείνουν με το λάδι τους, δοκιμάζουμε για να διορθώσουμε το αλάτι και προσθέτουμε το λεμόνι.

ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου