Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ




Υλικά

1 μεγάλο λάχανο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
½  κιλό ρύζι Καρολίνα
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη
1 κουτ. γλυκού δυόσμο
½  ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια ζωμό από το λάχανο
χυμό από ένα λεμόνι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
μοσχοκάρυδο
αλάτι
μαύρο πιπέρι

για τη μπεσαμέλ
½ φλιτζάνι αλεύρι
1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
3 ½ φλιτζάνια ζωμό από το λάχανο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε το λάχανο, το σκεπάζουμε με νερό βάζουμε και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από το νερό το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Κρατάμε το ζωμό για το ρύζι και τη μπεσαμέλ.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε  τα κρεμμύδια και το σκόρδο, ρίχνουμε το ρύζι, την ρίγανη, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά να γυαλίσει το ρύζι, έπειτα ρίχνουμε δύο φλιτζάνια από το ζωμό του λάχανου ανακατεύουμε και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Περνούμε ένα φύλλο από το λάχανο, κόβουμε το χονδρό μέρος
και αν είναι πολύ μεγάλο το φύλλο το κόβουμε στην μέση, βάζουμε μια κουταλιά της σούπας στην μέση του φύλλου από τη γέμιση
γυρνάμε προς τα μέσα τις δύο άκρες και ρολλάρουμε το φύλλο όπως κάνουμε και στους ντολμάδες.
Βάζουμε το ντολμά σε ένα πυρίμαχο σκεύος η σε ένα ταψί  και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να μας τελειώσει η γέμιση η τα φύλλα. Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με ελαιόλαδο, το λεμονιού αλάτι και πιπέρι.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το αλεύρι και  το βούτυρο τα ανακατεύουμε και το βάζουμε στην φωτιά, μόλις αρχίσει το ρύζι να χρυσίζει, ρίχνουμε 3 ½ φλιτζάνια ζωμό από το λάχανο και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να πάρουμε μια απαλή κρέμα, το ρίχνουμε πάνω από τους λαχανοντολμάδες και βάζουμε το σκεύος στον φούρνο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 55-60 λεπτά περίπου.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου