Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

ΚΙΣ ΛΟΡΕΝ


Υλικά

Ζύμη
270 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γραμμάρια βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
½ κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό

Γέμιση
4 πράσα (μόνο τα τρυφερά μέρη), ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας βούτυρο
8 φέτες μπέικον
200 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
4 αυγά
450 ml κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Μερίδες για ταρτιέρα Νο 26

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο και τα ζυμώνουμε, μέχρι να μοιάζουν με χονδρά ψίχουλα. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρώς το ταψί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Στρώνουμε με το χέρι τη ζύμη στο ταψί, έτσι ώστε να καλύπτει και τα πλάγια. Την τρυπάμε παντού με το πιρούνι και την μισοψήνουμε στο φούρνο για 15 – 20 λεπτά.
Παράλληλα, σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα, μέχρι να μαλακώσουν.
Σε ένα άλλο σκεύος, “ψήνουμε” το μπέικον μέχρι να ξεροψηθεί και το κόβουμε κομμάτια. Απλώνουμε στην τάρτα τα πράσα, το μπέικον και σκορπίζουμε ομοιόμορφα το τυρί. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά, προσθέτουμε την κρέμα, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύουμε.
Το αδειάζουμε στην τάρτα και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να στερεοποιηθεί η κρέμα.

ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Φωτογραφία ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου