Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΚΟΥΚΙΑ ΜΕ ΑΡΑΚΑ ΚΑΙ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ


Επτανησιακή κουζίνα σήμερα, το φαγητό που συνήθιζαν να έχουν οι νοικοκυρές στο τραπέζι τους τη Μ. Πέμπτη! (κυρίως αγκινάρες με κουκιά)
Να μπαίνεις σπίτι αργά απόγευμα Μ. Δευτέρας, να ανοίγεις το καπάκι της κατσαρόλα για να δεις τι υπάρχει... και σε κλάσματα δευτερολέπτων αναμνήσεις από την κουζίνα της συγχωρεμένης της νόνας μου.
Ακόμη και στην πόλη, εκείνη τη μέρα αυτό το φαγητό είχε επιβληθεί από τον πατέρα!
Αν και η κανονική του παρασκευή στα μέρη αυτά είναι κόκκινο (σάλτσα) δεν με πείραξε καθόλου όπως μου το φίλεψε η σύζυγος με λεμονάκι, διότι είχε χρωματιστεί ολίγον με τα ντοματίνια...

Υλικά

7 αγκινάρες κομμένες στα δύο με τα κοτσάνια τους
½ κιλό φρέσκα κουκιά (καρπός)
2 φλιτζάνια αρακάς κατεψυγμένος
3-4 καρότα
1 ματσάκι άνηθο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
5-6 ντοματίνια
1 κουτ. σούπας αλεύρι
χυμός από 1 λεμόνι
λάδι
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις ρίχνουμε σε μία λεκάνη με νερό και λεμόνι για να μη μαυρίσουν...
Σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε λάδι και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, αφού το έχουμε περάσει από τον πολυκόπτη μας (multi).
Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, για να σοταριστούν και αυτά.
Προσθέτουμε στη συνέχεια τα καρότα, κομμένα σε ροδέλες και τα κουκιά καθαρισμένα για να σοταριστούν και αυτά για λίγο...
Προσθέτουμε νερό και τα βράζουμε για δέκα λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις αγκινάρες, τον αρακά και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε.
Σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε για μισή  ώρα.
Προσθέτουμε τα ντοματίνια και τα βράζουμε για δέκα λεπτά.
Ρίχνουμε το αλεύρι διαλυμένο στο χυμό λεμονιού. 
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για άλλα πέντε λεεπτά και σβήνουμε...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου