Κυριακή 27 Απριλίου 2014

ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ ΜΕ ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ, ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ




Υλικά

600 γραμμάρια κιμά αρνίσιο ή μοσχαρίσιο (από σπάλα)
2 φέτες μαύρο μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς κόρα
1 κρεμμύδι, τριμμένο
3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό (τα φύλλα), ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένο (κατά βούληση)
2 αυγά, χτυπημένα
2 κουτ. σούπας λάδι

Για τη σάλτσα
2 ποτήρια νερού ντοματάκια ψιλοκομμένα από κονσέρβα
6 κουτ. σούπας λάδι
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
3 σκελίδες σκόρδου
6-8 κλωνάρια φρέσκου δυόσμου ή 2 κουτ. γλυκού ξερό τριμμένος
           
Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας (ντοματάκια, λάδι, αλατοπίπερο, ρίγανη, σκόρδο, δυόσμο) με 1 ποτήρι νερό και τα βράζουμε μέχρι να πήξει. Ελέγχουμε το αλάτι, πετάμε τις σκελίδες σκόρδου και το δυόσμο (αν βάλουμε φρέσκο) και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.
Παράλληλα, σε μια λεκάνη μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό, το στύβουμε ελαφρώς και το ζυμώνουμε μαζί με τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά (κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο, αυγά, λάδι). Το μείγμα πρέπει να είναι κάπως σφιχτό. Απλώνουμε ένα ορθογώνιο κομμάτι λαδόχαρτο με τη μακριά πλευρά προς το μέρος μας και το αλείφουμε με λάδι. Απλώνουμε πάνω στη λαδόκολλα το μείγμα του κιμά και το πατικώνουμε ώστε να γίνει επίπεδο, μακρόστενο και να έχει πάχος 1 εκ. Απλώνουμε πάνω στον κιμά τη μισή σάλτσα και με τη βοήθεια της λαδόκολλας το ανασηκώνουμε σιγά - σιγά και το τυλίγουμε σε ρολό. Βάζουμε το ρολό σε μια μακρόστενη λαδωμένη φόρμα ή σε ένα ταψάκι και το ψήνουμε στους 180° C για περίπου 45 λεπτά. Στα μισά του ψησίματος τραβάμε το ταψάκι έξω από το φούρνο και περιχύνουμε το ρολό με την υπόλοιπη σάλτσα που έχουμε κρατήσει. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο, το κόβουμε σε φέτες και το σερβίρουμε με ψητές πατάτες ή με ρύζι.

ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Φωτογραφία ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου