Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

ΣΟΥΠΑ ΑΠΟ ΞΕΡΑ ΜΠΙΖΕΛΙΑ




Υλικά

½  κιλό ξερά μπιζέλια
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο στα 4
αλάτι
πιπέρι
½  φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
χυμό λεμονιού όσο θέλετε

Εκτέλεση

Βάζουμε τα μπιζέλια σε μπόλικο νερό να μουλιάσουν 10 - 12 ώρες. Μετά τα πλένουμε και τα βάζουμε να βράσουν με νερό να τα σκεπάζει 3 δάχτυλα και το κρεμμύδι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χύτρα ταχύτητας. Όταν μαλακώσουν καλά τα μπιζέλια (στην κατσαρόλα θέλουν 1 ώρα περίπου), τα περνάμε μαζί με το ζουμί από το μπλέντερ* και αδειάζουμε την κρέμα στην κατσαρόλα που καλό είναι να την έχουμε καθαρίσει από κατάλοιπα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το λάδι και βράζουμε για λίγο τη σούπα ανακατεύοντας πού και πού για να μην κολλήσει. Όσο τη βράζουμε, πήζει. Την κάνουμε όσο πηχτή θέλουμε, αλλά είναι καλύτερη όταν έχει πυκνότητα σαν ζεσταμένο μέλι. Δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε λίγο λεμόνι και αποσύρουμε.
Μπορούμε να πασπαλίσουμε με κεφαλογραβιέρα τριμμένη και -οπωσδήποτε- με λίγα κομματάκια ψωμιού που έχουμε αλατοπιπερώσει, ραντίσει με λάδι και ψήσει στον φούρνο.

Η πιο καλή εκδοχή αυτής της σούπας είναι να περάσουμε τα μπιζέλια από το σουρωτήρι- σήτα, πιέζοντας με την κουτάλα, οπότε όλα τα φλούδια μένουν στο σουρωτήρι και η σούπα είναι λεία και πιο ελαφριά. 

ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Φωτογραφία ΑΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου