Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΣΑΛΑΤΑ ΚΟΥΣΚΟΥΣ


Υλικά

1 φλιτζάνι κουσκούς χοντρό
1 ½  φλιτζάνι ζεστό νερό η ζωμό λαχανικών
1 ντομάτα κομμένη, σε κυβάκια
½  αγγούρι, κομμένο σε κυβάκια
½  κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
λίγο σέλινο, ψιλοκομμένο
1 πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
3 κουτ. σούπας μαϊντανό
Χυμός από ½ λεμόνι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το κουσκούς και το ζεστό νερό και καλύπτουμε το μπολ με ένα πιάτο. Σε 5-6 λεπτά το κουσκούς θα είναι έτοιμο. Δεν πρέπει να βάλουμε πολύ νερό γιατί θα μας λασπώσει.
Μόλις κρυώσει προσθέτουμε τη ντομάτα, το αγγούρι, το κρεμμύδι, το σέλινο, το μαϊντανό και ανακατεύουμε,
Σε ένα σέηκερ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι τα κτυπάμε ελαφρά και περιχύνουμε το κουσκούς.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Το κουσκούς (αραβικά: كسكس) είναι ένα ιδιαίτερο φαγητό που συναντάται σε πολλές χώρες, αλλά κυρίως στη Βόρεια Αφρική, όπου είναι το βασικό πιάτο στο παραδοσιακό οικογενειακό γεύμα της Παρασκευής. Πηγάζει από τις μαγειρικές παραδόσεις των Παλαιστίνιων. Το κουσκούς είναι χοντρόκοκκο σιμιγδάλι το οποίο βρέχεται με νερό, κυλιέται σε αλεύρι και αφήνεται να στεγνώσει στον ήλιο (στην παραδοσιακή του παρασκευή). Στην συνέχεια κοσκινίζεται και φυλάσσεται.
Τα κουσκούς της Βόρειας Αφρικής διαθέτουν μεγάλη ποικιλία, όπως το ραγκού κουνέλι με χυλοπίτες, μέχρι μια καλή σάλτσα πέστο. Γενικά μαγειρεύεται όπως τα ζυμαρικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη μαροκινή κουζίνα η λέξη κουσκούς είναι συνώνυμη με τη λέξη φαγητό. Το κουσκούς χρησιμοποιείται και από πολλές άλλες μεσογειακές χώρες.
Το κουσκούς σε διάφορες περιοχές:
Στην Θράκη το κουσκούς ή κουσκούσι είναι ζυμαρικό σε μικρές στρογγυλές μπαλίτσες που βράζονται
Στο Ανατολικό Αιγαίο το κουσκούς είναι το γνωστό πλιγούρι
Στην Τουρκία το κουσκούς ονομάζεται κεσκέσι
Το Ισραηλινό κουσκούς είναι ζυμαρικό στρογγυλό σαν μικρό μαργαριτάρι
Στην Τυνησία το κουσκούς αποτελεί το εθνικό τους φαγητό και συναντάται με μαγειρεμένα ψάρια
Στο Μαρόκο και Αλγερία, κανέλα και διάφορα άλλα μπαχαρικά καρυκεύουν το κουσκούς
Στην Ιταλία το κουσκούς χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη σε πολλά φαγητά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου