Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΜΠΑΚΛΑΒΑΔΑΚΙΑ ΑΛΛΙΩΣ




Υλικά (40 κομμάτια)

½ κιλό φύλλο κρούστας
1 ½ φλιτζάνι καρύδια, τριμμένα
1 ½ φλιτζάνι φουντούκια, τριμμένα
1 ½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα, τριμμένα
½ φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα
½ φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
½ φλιτζάνι φρυγανιά, τριμμένη
1 ασπράδι αυγού
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
2 φλιτζάνια βούτυρο καλό, λιωμένο

Για το σιρόπι
3 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι  μέλι
1 βανίλια
1 ξυλάκι κανέλας
χυμός από ½ λεμόνι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τη κανέλα, το γαρύφαλλο, τη ζάχαρη και τη φρυγανιά. Κτυπάμε το ασπράδι αυγού, το ρίχνουμε στο μείγμα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας, τα κόβουμε στη μέση και τα στοιβάζουμε σε δύο συστάδες, βουτυρώνοντας τα ενδιάμεσα. Τα χωρίζουμε σε 20 τετράγωνα φυλλαράκια το καθένα σε διαστάσεις 9Χ9 εκατοστά περίπου.
Μοιράζουμε το μείγμα με ένα κουτάλι στα φυλλαράκια, βάζοντάς το στο κέντρο. Σηκώνουμε τις 4 γωνίες και τις φέρνουμε προς το κέντρο πάνω από τη γέμιση, χωρίς όμως να τις ενώσουμε. Τοποθετούμε τα μπακλαβαδάκια το ένα κολλητά με το άλλο σε ένα βουτυρωμένο ταψί και τα αλείφουμε με βούτυρο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 55-60 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο ταψί, με χλιαρά μπακλαβαδάκια και τα αφήνουμε για λίγη ώρα να κρυώσουν και να απορροφήσουν το σιρόπι.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου