Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ


Υλικά

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι βούτυρο αγελαδινό
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
250 γραμ. γιαούρτι πρόβειο
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
5 αυγά
3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού αλάτι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι η λεμόνι
2 βανίλιες

Για το σιρόπι
3 φλιτζάνια ζάχαρη
2 ½ φλιτζάνια νερό
1 ξυλάκι κανέλα
Χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα κτυπάμε για 5-10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Προσθέτουμε τους κρόκους συνεχίζοντας το κτύπημα και στη συνέχεια το γιαούρτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και την βανίλια.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και κτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι για να μας δώσουν μια σφικτή μαρέγκα. 
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε στο μπολ με τους κρόκους λίγο-λίγο το μείγμα με το αλεύρι και τέλος ρίχνουμε και την μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά με μια σπάτουλα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί, αδειάζουμε και στρώνουμε το μείγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 50-60 λεπτά περίπου.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη κανέλα και τα βράζουμε για 3-5 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε για άλλα 3 λεπτά.
Όταν το γλυκό είναι έτοιμο, το αφήνουμε να λίγο κρυώσει, το χαράζουμε σε κομμάτια, το περιχύνουμε με το σιρόπι και όταν το απορροφήσει, μπορούμε να σερβίρουμε.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου