Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΞΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ


Υλικά

Για το φύλλο
½  κιλό αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
½ κουτ. γλυκού αλάτι
½ φλιτζάνι γάλα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρόκο αυγού
   
Για τη γέμιση
½ κιλό αποξηραμένα φρούτα
(δαμάσκηνα, βερίκοκα, κράνμπερις, κεράσι κ.α)
½ φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
½ φλιτζάνι καρύδια, τριμμένα
1 ½ φλιτζάνι μαρμελάδα βατόμουρο η φράουλα
χυμό από 1 πορτοκάλι   
2 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας κονιάκ
1 κουτ. γλυκού κανέλα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε λίγο χλιαρό νερό τη μαγιά να διαλυθεί. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, το γάλα, το αλάτι τη μαγιά και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Ζυμώνουμε μέχρι πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο ακόμα αλεύρι μέχρι να μας ξεκολλήσει από τα χέρια. Πασπαλίζουμε το μπολ με αλεύρι, ρίχνουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή νωπή πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το χυμό  πορτοκαλιού, το κονιάκ και τη κανέλα. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τα ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το μείγμα πορτοκαλιού, το ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να δέσει. Μόλις λίγο κρυώσει ρίχνουμε τη μαρμελάδα βατόμουρου και ανακατεύουμε καλά.
Αλευρώνουμε το πάγκο εργασίας, ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα τετράγωνο φύλλο φύλλο μέτριου πάχους και με ένα ποτήρι κόβουμε στρογγυλούς δίσκους. Την αλείφουμε με ένα πινέλο με το κρόκο του αυγού. Με ένα κουτάλι απλώνουμε το μείγμα αποξηραμένων φρούτων και βατόμουρου στη μέση του κάθε φύλλου και το διπλώνουμε πιέζοντας τις άκρες να κλείσει. Αλείφουμε και πάλι με το κρόκο του αυγού. Βάζουμε τα πιτάκια σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με μια λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 15-20 λεπτά, ή μέχρι ζύμη πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Αν θέλουμε μπορούμε για ευκολία να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλο ζύμης.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου