Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΣΕΡΕΠΑΤΟ ΙΘΑΚΗΣ




Υλικά

1 κοτόπουλο
1 ½  κιλό πατάτες
3 φρέσκιες ντομάτες
1 κουταλάκι σούπας πελτές ντομάτας
2 πράσινες πιπεριές
αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, ρίγανη
ελαιόλαδο
λευκό κρασί
λεμόνι

Εκτέλεση

Κόβουμε το κοτόπουλο στα 4 (ή σε μερίδες). Φτιάχνουμε ένα μείγμα με αλάτι, πιπέρι, σκόρδο λειωμένο (δεν βάζουμε στη φάση αυτή τη ρίγανη). Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ και προσθέτουμε ελαιόλαδο. Ανοίγουμε στο κοτόπουλο μικρές τρύπες και τις γεμίζουμε με αυτό το μείγμα. Αφήνουμε το κοτόπουλο έτσι όλο το βραδύ να μαριναριστεί.
Την επόμενη μέρα, βάζουμε στο ταψί τις φρέσκες ντομάτες, κομμένες άλλες σε μεγάλα κομμάτια και άλλες σε ροδέλες, μαζί με τον πελτέ ντομάτας αραιωμένο σε 1 ποτήρι λευκό κρασί. Τις περιλούζουμε με τον χυμό του λεμονιού. Προσθέτουμε το κοτόπουλο. Γεμίζουμε το ταψί με πατάτες κομμένες κυδωνάτες, φροντίζοντας να είναι καλά στραγγισμένες από τα νερά του πλυσίματός τους. Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και ανάμεσά τους κόβουμε σε ροδέλες τις δύο πιπεριές. Τελευταία προσθέτουμε τη ρίγανη.

Στο μέρος που θα ψήσουμε το φαγητό (σε ένα μεγάλο τζάκι, σε μπάρμπεκιου ή στον κήπο) ανάβουμε μια καλή φωτιά με ξύλα ή και κάρβουνα. Πάνω από τη φωτιά στηρίζουμε λοξά την τσερέπα για να «καεί» πολύ καλά από μέσα. Όταν τα κάρβουνα θα έχουν ανάψει για τα καλά και θα έχει σχηματιστεί αρκετή στάχτη, καθαρίζουμε καλά μια περιοχή, βάζουμε το ταψί με το φαγητό και το σκεπάζουμε προσεκτικά με την τσερέπα. Κλείνουμε τα χείλη της τσερέπας με στάχτη και κάρβουνα για να μην παίρνει καθόλου αέρα από έξω, αλλά και για να μη φεύγουν οι ατμοί και η μυρωδιά του φαγητού. Αφήνουμε την τσερέπα σκεπασμένη για περίπου δυόμισι ώρες. Όταν θα την ξεσκεπάσουμε, το φαγητό θα είναι έτοιμο.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΒΑΡΑ - ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΘΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου