Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ




Βασικός παράγοντας για το σωστό μαγείρεμα, για την σωστή προετοιμασία αλλά και για την κατανάλωση της διατροφής είναι ο Χρόνος. Παράγοντας που πολύ συχνά αγνοείται ή από αφέλεια, βιασύνη και παρορμητισμό, από τους φερέλπιδες μάγειρες και μαγείρισσες.  Αλλά δεν είναι μόνο ο χρόνος που χρειάζεται προσοχή, ας δούμε τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι νεότευκτοι μάγειρες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και οι παλαιοί και έμπειροι δεν κάνουν λάθη, απλώς δεν κάνουν αυτά τα λάθη. Δεν θα μιλήσω για τα λάθη σχετικά με το μαγείρεμα τροφών αίματος και νεκρής σάρκας, είναι γνωστό πως ο κρεατοφάγος είναι νεκρός, σαν το νεκρό κρέας που τρώει. θα μιλήσω για ζωντανές τροφές που απευθύνονται σε ζωντανούς ανθρώπους. Διατροφή ! Διάλεξε Προσεκτικά τι Βάζεις στο Σώμα σου
> Μετατρέπεις το φαγητό σε δηλητήριο: Το σωστό φαγητό είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής, αλλά έχει φτάσει ο σημερινός “πολιτισμένος άνθρωπος” στο θλιβερό σημείο να το μετατρέψει σε εχθρό για την υγεία του και την ψυχή του. Πιστεύω πως όταν χρησιμοποιούμε ποιοτικά βιολογικά μη ραδιενεργά υλικά, για να φτιάξουμε ζυμαρικά, σαλάτες, μπέργκερ λαχανικών, ψητά λαχανικά, φρουτοσαλάτες, ή ακόμη και εξωφρενικά μαγευτικές σοκολάτες, τότε όλα τα φαγητά έχουν μια θέση στη διατροφή, για να είναι ΔΙΑ-ΤΡΟΦΗ και όχι μια απλή τροφή που σκοτώνει στάλα στάλα και δεν ΔΙΑΤΡΕΦΕΙ. Κράτα σαν σταθερό δεδομένο πως σε έναν σκληρό βράχο που χρειάζεται δυναμίτης για να σπάσει, μια απλή και ταπεινή στάλα, μπορεί με επανάληψη, ρυθμό και συνέχεια, να δημιουργήσει μια τρύπα και να διαλύσει τον σκληρό βράχο, χωρίς να την αντιληφθεί κανείς… Ναι mia stala … (το ‘πιασες το υπονοούμενο; )
Απλώς πρέπει να ανακαλύψεις πάλι την κοινή λογική, αν θέλεις να καταναλώσεις μακαρόνια με τυρί ή σαρδέλες στα κάρβουνα μια φορά τον χρόνο, δεν υπάρχει πρόβλημα! Απλώς μπορείς να φας μια λογική μερίδα μαζί με μια φρέσκια σαλάτα και να μην φας και μια μεγάλη μερίδα παγωτό ταυτόχρονα. Αν ξέρεις να μαγειρεύεις, να έχεις δηλαδή μια σχετική γνώση της κουζίνας, μπορείς να μετατρέψεις σε γεύματα κάθε είδους φρέσκα υλικά όταν είναι στην εποχή τους, δηλαδή όταν έχουν τα περισσότερα ωφέλιμα συστατικά και είναι πιο φτηνά! Εννοείται βιολογικά ή με βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας. Αυτό το μαγείρεμα είναι πάντα φθηνότερο από το να αγοράζεις έτοιμα φαγητά και φυσικά είναι πολύ πιο ωφέλιμο. Αντί να μπεις στον πειρασμό να παραγγείλεις μια πίτσα, που χρειάζεται 30 λεπτά να φτάσει στο τραπέζι σου –ας αγνοήσω το ότι η έτοιμη πίτσα είναι δηλητήριο κι όχι τροφή- μπορείς σε μόλις δέκα λεπτά να ετοιμάσεις μια ντοματοσούπα από ρύζι ή οποιοδήποτε ζυμαρικό και να την συνοδέψεις με μια σαλάτα εποχής.
Όταν μαγειρεύεις με μια ποικιλία από εξαιρετικά συστατικά, αρχίζεις αυτόματα, να βρίσκεις μια λογική ισορροπία. Μερικές μέρες θα έχεις τη διάθεση να φτιάξεις κάτι ελαφρύ και φρέσκο, ενώ άλλες θα προτιμάς κάτι πιο πλούσιο και μπελαλίδικο. Αν θέλεις οπωσδήποτε να φας κάποια σνακ ανάμεσα στα γεύματα, δοκίμασε κάτι υγιεινό αντί να τρως σοκολάτες ή τσιπς. Βασικά, αν αντιλαμβάνεσαι ότι οι λιχουδιές πρέπει να είναι λιχουδιές και όχι κάτι που τρως καθημερινά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Έτσι όταν λέω ότι πρέπει να έχουμε μια «υγιεινή» προσέγγιση στη διατροφή και να τρώμε καλύτερα, εννοώ να επιτύχουμε αυτή την αίσθηση της ισορροπίας δηλαδή, πολλά υγιεινά συστατικά, πολλή ποικιλία …και επιτρέπεται κι η κατάχρηση πολύ, πολύ ..μα πολύ σπάνια !
> Κόβεις το παστίτσιο λαχανικών αμέσως μόλις έχει μαγειρευτεί.  Έχεις περάσει μία ώρα για να ετοιμάσεις το τέλειο γεύμα και το στομάχι σου γουργουρίζει από ώρα, κάνοντας δε την κατάσταση χειρότερη, τα υπέροχα αρώματα από το φαγητό που ψήνεται. Εδώ και ώρα ο αυτοέλεγχός σου έχει χαθεί στα βάθη τους απείρου, έχοντας γίνει μια θολή ανάμνηση. Βγάζεις επιτέλους το πυρέξ από τον φούρνο μιας και ο χρόνος σου δείχνει πως είναι έτοιμο! Αντί να το αφήσεις να κρυώσει τουλάχιστον μια ώρα, εσύ ο πεινασμένος και αδαής κόβεις ένα κομμάτι και το τρως με λαιμαργία. Αλλά ουπς … κάτι δεν πάει καλά… Πώς γίνεται να είναι τόσο ρευστό, (όλα κουνιούνται) ενώ εσύ ακολούθησες την συνταγή βήμα βήμα, όπως την κάνει ο μάγειρας στην τηλεόραση και όπως την έκανες την προηγούμενη φορά, αλλά ενώ την προηγούμενη φορά το παστίτσιο λαχανικών έστεκε και τα υλικά ήταν ομοιογενή, αυτή την φορά κουνιούνται και διαλύονται σαν πολυκατοικία σε σεισμό 9+.
Απλή είναι η απάντηση. Το φαγητό χρειάζεται λίγη ώρα αφού βγει από τον φούρνο για να κρυώσει, 45-60 λεπτά λένε οι ειδικοί, αλλά και η εμπειρία, να πήξει η μπεσαμέλ -χωρίς αυγά- και να ομογενοποιηθούν τα υλικά στις διάφορες στρώσεις. Σκέψου πως βγήκε από μια θερμοκρασία 200 βαθμών και χρειάζεται να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου 20 βαθμών, σε όλα του τα σημεία. Να μην μιλήσω εδώ το τι γίνεται στο σώμα σου όταν βάζεις μέσα, κάτι σε αυτή την απαγορευτική θερμοκρασία !!! Βασική αρχή λοιπόν για το σωστό μαγείρεμα είναι ο παράγοντας ΧΡΟΝΟΣ και το φαγητό χρειάζεται ΧΡΟΝΟ για να προετοιμαστεί, για να μαγειρευτεί, αλλά και για να κρυώσει ΠΡΙΝ το καταναλώσεις.
> Χρησιμοποιείς υψηλές θερμοκρασίες σε κάθε συνταγή. Φυσικά αγνοώντας και παρακάμπτοντας το παραπάνω σταθερό δεδομένο του ΧΡΟΝΟΥ, ακολουθούν μια ακόμη σειρά από οικτρά λάθη που σε αποτρέπουν από το να γίνεις σωστός μάγειρας, αν όχι γι’ άλλο λόγο τουλάχιστον για την υγεία του σώματος και της ψυχής σου.  Σαν να σε βλέπω: Σου απομένουν μόλις 15 λεπτά μέχρι να κατεβάσεις την ταινία που θέλεις και πρέπει να μαγειρέψεις κάτι εξπρές για να την δεις τρώγοντας. Σκέφτεσαι πως να το καταφέρεις, απλά θα ανάψεις το μάτι στο φουλ και το φαγητό θα είναι έτοιμο στον μισό χρόνο! Μετά, όμως, μην αναρωτιέσαι ούτε γιατί η κουζίνα πήρε φωτιά, γιατί το φαγητό έγινε κάρβουνο και πως θα ξεβρομίσει τώρα το σπίτι !!!
Ο λόγος που πολλοί νέοι κι άμαθοι μάγειροι “την πατάνε” με το θέμα Χρόνος, είναι επειδή με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες το φαγητό δείχνει μαγειρεμένο εξωτερικά, ενώ εσωτερικά είναι άψητο. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως ελάχιστες είναι οι συνταγές – ή οι τροφές – που απαιτούν πολύ δυνατή φωτιά, ίσως μονάχα οι τηγανιτές πατάτες ή τέλος πάντων οποιοδήποτε φαγητό θέλεις να είναι καλά μαγειρεμένο απ’ έξω αλλά όχι από μέσα. Ο καλύτερος τρόπος να αποφεύγεις αυτό το λάθος είναι να επιλέγεις κάτω από μέτρια φωτιά για τα περισσότερα φαγητά, ώστε να μπορείς να έχεις έλεγχο στο μαγείρεμα, άλλωστε τα περισσότερα φαγητά απαιτούν κάτω του μετρίου φωτιά, για να μαγειρευτούν σωστά, συναρτήσει του χρόνου πάντα.
> Άγνοια των εργαλείων και των μαγειρικών σκευών: Για τους περισσότερους άπειρους στην μαγειρική, μία κατσαρόλα είναι απλά ένα δοχείο στο οποίο πετάς μέσα το φαί, ανάβεις το μάτι και μαγειρεύεται μόνο του. Δεν θα ξεκινήσω αυτή τη στιγμή να αναλύω ποιο σκοπό εξυπηρετεί το κάθε μαγειρικό σκεύος, αλλά υπάρχει πραγματικός, σημαντικός και καθοριστικός για την επιτυχία λόγος, που οι πιο πολλοί άνθρωποι, δεν ψήνουν το τοστ στον πάτο της κατσαρόλας και δεν τηγανίζουν  πατάτες σε ένα ταψί. Μία κατσαρόλα δεν είναι αρκετή για να μαγειρέψει τα πάντα. Επιπλέον, ο όγκος του φαγητού παίζει ρόλο ως προς το σκεύος που θα χρησιμοποιηθεί. Αν, δηλαδή, θέλεις να βράσεις μακαρόνια για δύο άτομα, σε μικρό κατσαρόλι, είναι δεδομένο ότι θα κολλήσουν στον πάτο. Πώς θα καταφέρεις να μην κάνεις λάθος και να χρησιμοποιείς το σωστό σκεύος για την μαγειρική σου;
Δώσε προσοχή στις λέξεις, αυτές σου λένε τι σκεύος θα χρησιμοποιηθεί σε κάθε συνταγή: Τηγανίζεις στο τηγάνι. Βράζεις στην κατσαρόλα, ψήνεις σε ταψί, πυρέξ, γάστρα στον φούρνο. Αν συνεχίζεις να έχεις απορίες, για το ποιο είναι το κατάλληλο σκεύος για να μαγειρέψεις την εκπληκτική μακαρονάδα με σάλτσα βασιλικού, απλά κάνε ένα γκουγκλάρισμα ή αγόρασε ένα σχετικό βιβλίο. Επίσης σημαντικό είναι να μην φτάσεις στο άλλο άκρο και αρχίσεις να αγοράζεις καθαριστή ελιάς, ή τεμαχιστή της κάπαρης ή το ειδικό μηχάνημα για ποπ-κόρν, δεν είναι απαραίτητα και θα γεμίσουν τα συρτάρια σου με περιττά εργαλεία.
Ούτε και όλες οι κατσαρόλες ή τα πυρέξ της αγοράς χρειάζεσαι, επίσης δεν χρειάζεσαι γάστρα αφού δεν τρως κρέας, ούτε και γουόκ αν δεν φτιάχνεις κινέζικη κουζίνα. Μην νομίζεις πως ο εξοπλισμός σου θα στοιχίσει μια περιουσία, κάθε άλλο. Το μίξερ δεν κοστίζει παραπάνω από ένα καλό μπουκάλι ουίσκι και το μπλέντερ όσο μερικές μπύρες ή ένα απλό ζευγάρι παπούτσια. Φυσικά τα εργαλεία της κουζίνας κυμαίνονται από πολύ ακριβά μέχρι πολύ φτηνά με όλες τις ενδιάμεσες διαβαθμίσεις. Αξίζει να αρχίσεις με αυτά που μπορείς να συγκεντρώσεις, αξιοποιώντας γιορτές και γενέθλια για να αποκτήσεις και τα υπόλοιπα. Πάρε ένα καλό σχετικό βιβλίο, θα σε βοηθήσει να βρεις τι χρειάζεσαι την κάθε δεδομένη στιγμή της ζωής σου, για να μην είναι μαρτυρικό, αλλά ευχάριστο και δημιουργικό το μακρύ πέρασμα από την κουζίνα και για σένα και για την κουζίνα σου.
> Ξεφεύγεις με τα μπαχαρικά: Το μυστικό είναι στα μπαχαρικά! -κάπου άκουσες να το λένε και από τότε το ‘χεις κάνει μότο ζωής. Με αποτέλεσμα το φαγητό να έχει την γεύση ινδικής σκυλοτροφής. Το λάθος αυτό δεν το κάνουν οι εντελώς άπειροι μάγειρες, σε αυτό το σημείο υπερέχουν, γιατί οι άπειροι ως μπαχαρικά εννοούν το αλάτι και το πιπέρι άντε και τη ρίγανη. Αυτά είναι λάθη όσων νομίζουν ότι έμαθαν να μαγειρεύουν και πάνε για πρώτη φορά σε ένα μαγαζί με μπαχαρικά. Μπλέκουν με τα αρώματα, τα χρώματα και τις γεύσεις … και το τρελό ξεσάλωμα άρχισε με κύριο θύμα το στομάχι τους !
Η αλήθεια είναι ότι ορισμένα φαγητά απαιτούν μπόλικα μπαχαρικά –σουτζουκάκια από κολοκύθι και μελιτζάνα ή μανιτάρια χωρίς κύμινο, για παράδειγμα, δεν γίνονται! Όμως όλοι οι έμπειροι σεφ θα συμφωνήσουν ότι η έμφαση πρέπει καταρχήν να δίνεται στα καλά και φρέσκα υλικά. Τα μπαχαρικά υπάρχουν για να ενισχύουν την κεντρική γεύση του πιάτου. Όταν έχεις σκοπό να φας μανιτάρια ή όσπρια θέλεις να νοιώσεις την γεύση τους κι όχι τον κρόκο Κοζάνης. Επίσης όταν λέμε πως η πιπεριά καγιέν κάνει καλό στην καρδιά, δεν σημαίνει πως την βάζουμε με την χούφτα παντού. Ενώ μπορούμε να πιούμε ένα φλιτζάνι πιπεριά καγιέν για να έχουμε τα οφέλη της ή να την ανακατέψουμε σε ρόφημα σοκολάτα, δεν μπορούμε να την βάζουμε πάντα σε όλα, γιατί γίνεται η έντονη γεύση της, βαρετή.
Ένα ακόμα λάθος είναι να προσθέτεις πάρα πολλά υλικά σε ένα πιάτο, όπως σε μία εκπομπή που ο μάγειρας, αφού μαγείρεψε τον αστακό, τον σέρβιρε σε ένα πιάτο, με μακαρόνια, σάλτσα, λαχανικά, τυρί και τριμμένο μαϊντανό. Σε μια άλλη συνταγή που έφτιαχνε, πιπερόπιττα έβαλε 3 κιλά διάφορες πιπεριές, ανακατεμένες με διάφορα τυριά, μπόλικα μπαχαρικά τυλιγμένα σε φύλλο. Αμέσως καταλαβαίνει όποιος γνωρίζει πως η πιπεριά είναι “βαριά” μαγειρεμένη και μαζί με τα τυριά και τα μπαχαρικά, απλά δεν τρώγεται αν το στομάχι σου δεν είναι από σίδερο τουλάχιστον. Το κατάλαβε η φίλη μου που την έφτιαξε και την πέταξε μαζί με κάμποσα ευρώ και χρόνο, βρίζοντας !!!
> Δεν αφήνεις το φαγητό να μαγειρευτεί στον χρόνο που του αναλογεί: Το σπουδαιότερο λάθος που κάνουν οι άπειροι στην μαγειρική, είναι ότι δεν αφήνουν το έρημο το φαγητό,να μαγειρευτεί με την ησυχία του. Αν το ψήνουν το γυρνάνε 800 φορές το λεπτό από κάθε πλευρά. Αν το μαγειρεύουν το ανακατεύουν σαν τρελοί. Φυσικά, αυτό είναι ένα λάθος που εξαλείφεται με τον καιρό, όταν ο μάγειρας αποκτά πλέον εμπειρία με τους χρόνους που χρειάζεται το κάθε φαγητό, από ένα σημείο και μετά θα το καταλαβαίνει κοιτώντας το, ακούγοντάς το, μυρίζοντάς το κλπ.
Μέχρι τότε, όμως, πρέπει να ξέρεις τουλάχιστον τα βασικά. Αν έχεις βάλει λαχανικά στον φούρνο για ψήσιμο και η συνταγή λέει «αφήστε τα σε δυνατή φωτιά για πέντε λεπτά σε κάθε πλευρά», μην τα σηκώνεις κάθε πέντε δευτερόλεπτα για να δεις αν ψήθηκαν! Με αυτόν τον τρόπο χαλάς εντελώς την χρονομέτρηση και το λαχανικά κρυώνουν και ξαναζεσταίνονται με αποτέλεσμα να χάνουν την γεύση και την σωστή υφή τους.  Αυτό ισχύει για τα περισσότερα φαγητά. Αφήστε να μαγειρευτούν σωστά.  Όταν ρίχνεις στο τηγάνι πατάτες για τηγάνισμα, δεν τις ανακατεύεις με την κουτάλα μέχρι να ροδίσουν, διαφορετικά θα κολλήσουν και θα γίνουν νιανιά. Όταν φτιάχνεις τομάτες με αυγά, την στιγμή που ρίχνεις τα αυγά δεν τα ανακατεύεις, γιατί γίνονται νερουλά. Μην φύγεις από το σπίτι όταν κάτι μαγειρεύεις και να θυμάσαι πως ο σωστός Χρόνος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα καλομαγειρεμένο και υγιεινό φαγητό.
> Κάνεις την κουζίνα τόπο βομβαρδισμού: Πολλοί έμπειροι και όχι μονάχα οι αρχάριοι ξεκινούν να μαγειρεύουν, έχοντας στο πάτωμα της κουζίνας τα παιχνίδια των παιδιών, μαζί με τα παιδιά, στο τραπέζι τον υπολογιστή, τους λογαριασμούς, και χίλια μύρια αντικείμενα πεταγμένα άτακτα. Σωστό είναι να καθαρίζεις ενώ μαγειρεύεις και απολύτως απαραίτητο, να ξεκινήσεις από καθαρό νεροχύτη, άδειο πλυντήριο πιάτων και πάγκο. Υπάρχουν κι “έμπειροι στην μαγειρική” που όταν μαγειρεύουν η κουζίνα που αφήνουν πίσω τους είναι τόπος πολέμου μετά από βομβαρδισμό των εχθρών.
Οι γρήγοροι ρυθμοί που απαιτούνται για την δημιουργική μαγειρική, προαπαιτούν έναν ανοιχτό καθαρό, μεγάλο, κάδο απορριμμάτων, για να πετάς τα απομεινάρια καθώς προχωράς και να μην συσσωρεύονται στον νεροχύτη. Φρόντισε να είναι καθαρό και τακτοποιημένο το τραπέζι που θα φας, ΠΡΙΝ αρχίσεις το μαγείρεμα. Φρόντισε να μην μπαίνουν τ’ άλλα δωμάτια στον χώρο της κουζίνας και τούμπαλιν. Όταν αντιλαμβάνεσαι αντικείμενα που δεν ανήκουν στην κουζίνα μετάφερε τα αμέσως στον χώρο που ανήκουν. Μπορεί να σου ακούγεται στοιχειώδες αυτό, αλλά σπάνια κάποιος το πετυχαίνει και ακόμη πιο σπάνια το ‘χει στο μυαλό του Πριν ξεκινήσει.
> Έχεις μια καταπληκτική ιδέα … και την εφαρμόζεις: Συνήθως κάθε συνταγή που φτάνει σε ένα βιβλίο μαγειρικής, από κάποιο διάσημο μάγειρα, έχει δοκιμαστεί σε πολλά στάδια από διάφορες ομάδες και φίλους πριν μπει στο βιβλίο και ο διάσημος μάγειρας την υπογράψει. Έτσι όταν λέει ένα κουταλάκι του γλυκού κάρυ, εννοεί ένα κουταλάκι του γλυκού κάρυ και σε καμία περίπτωση μια μεγάλη κουταλιά της σούπας κάρυ. Η διαφορά είναι ουσιώδης, όπως σημαντικότατο θα είναι και το αποτέλεσμα. Μην αυτοσχεδιάζεις, ακόμα και οι πλέον έμπειροι στην κουζίνα το κάνουν έχοντας ειδικές γνώσεις, της χημείας των τροφίμων. Ξεκίνα από τ’ απλά και σιγά σιγά με υπομονή και κάμποσες αποτυχίες φτάνεις στο ποθητό αποτέλεσμα.
> Αντιγράφεις τους κλασσικούς σεφ που δεν γνωρίζουν από υγιεινή διατροφή: Ακόμη και ο τρόπος που τους μαθαίνουν να μαγειρεύουν και να ανακατεύουν τα υλικά είναι απαράδεκτος γιατί ΔΕΝ γίνεται με βάση την Υγεία, την Ευεξία και την Δύναμη, αλλά με βάση του τι είναι ευχάριστο στην όραση και στην γεύση !! Ενώ γνωρίζουμε πως όλες οι αισθήσεις είναι ψευδαισθήσεις και παραπλανητικές. Αντί λοιπόν να αντιγράφεις συνταγές του τρόμου, με απλά υλικά φτιάξε Διατροφή Καυτής Δύναμης και γίνε αρχιτέκτονας του σώματός σου.
Χωρίς σε καμία στιγμή να μην ξεχνάς, όταν βρίσκεσαι στην κουζίνα σου και δημιουργείς ή στον μπακάλη σου και ψωνίζεις, πως ότι έχει σχέση με την τροφή, βρίσκεται στα χαμηλότερα ενεργειακά κέντρα, στο πρώτο για την ακρίβεια, και εσύ χρειάζεσαι τροφή Δύναμης. Αν αυτό το έχεις στον νου σου τότε θα ψωνίζεις με γνώμονα την ΔΙΑΤΡΟΦΗ του σώματος σου και του Πνεύματος (κάνεις διαλογισμό, κι ελαφρά άσκηση) και δεν θα ψωνίζεις απλά για να φας. Αυτό από μόνο του έχει κάποια απλά σημεία εστίασης που θα σε βοηθήσουν μπροστά στις βιτρίνες με τα τρόφιμα.
    Όσο λιγότερα τόσο καλύτερα. (όπως σε όλα άλλωστε)
    Όλα βιολογικά ή από χωριό με φυσιολογικό τρόπο καλλιέργειας.
    Μια ημέρα την εβδομάδα μην δίνεις καμία τροφή στο σώμα σου. (υγρή η στερεή)
    Μια ή δύο ημέρες την εβδομάδα φάε ΜΟΝΟ ΥΓΡΗ τροφή.
    Κρεμμύδι ωμό σκόρδο και πιπεριές κέρατα ωμά σαν βασική διατροφή.
    Όσπρια με ζωντανό φύτρο, σπόρους, βλαστάρια και φύτρα, καθημερινά.
    Ξηρούς ανάλατους και ωμούς καρπούς.
    Αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, παστέλι και μέλι.
    Ποτέ ανακάτεμα φρούτα με λαχανικά,
    Ούτε ανακάτεμα ξινά φρούτα με γλυκά
    Κάποια τρόφιμα ( σταφύλια, καρπούζι, πεπόνι, αβοκάντο, σύκα…) είναι πλήρης διατροφή από μόνα τους και τρώγονται ωμά.
Αυτά σε γενικές γραμμές όταν βρίσκεσαι μπροστά στην επιλογή του τι θα φάμε σήμερα, στο τι θα βάλεις στο τραπέζι σου, στο πως θα ταΐσεις τα παιδιά σου για να μείνετε όλοι μαζί μακριά από γιατρούς και αρρώστιες.
http://www.terrapapers.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου