Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΦΥΤΟΥΡΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΗ




Υλικά για 10 άτομα



½  κιλό σιμιγδάλι χοντρό
2 λίτρα νερό
Λίγο αλάτι
Λάδι για τηγάνισμα
Ζάχαρη
Κανέλα

Εκτέλεση

Βάζετε το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προτού αρχίσει να βράζει ρίχνετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε συνέχεια για να διαλυθεί το σιμιγδάλι στο νερό.
Συνεχίζετε το ανακάτεμα και αφού ζεσταθεί το νερό ρίχνετε λίγο αλάτι. Μαγειρεύετε μέχρι να γίνει ένας παχύρευστος πολτός ενώ πάντα ανακατεύετε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα ακουμπώντας την στον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσει το σιμιγδάλι.
Όταν πήξει αρκετά σαν μέλι το αδειάζετε σε τετράγωνο ρηχό ταψάκι να σχηματιστεί ένα στρώμα ύψους 2-3 εκατοστών.
Το αφήνετε να κρυώσει ένα ολόκληρο βράδυ σκεπασμένο με πετσέτες. Το κόβετε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια, τα βγάζετε ένα-ένα  και τα τηγανίζετε στο τηγάνι σε ηλιέλαιο μέχρι να γίνουν ροδοκόκκινα.
Μόλις τα βγάλετε από τη τηγάνι τα πασπαλίζετε με ζάχαρη  και κανέλα.
Απλό, παραδοσιακό που παραπέμπει στο σιμιγδαλένιο χαλβά.
Το κατ εξοχήν παραδοσιακό γλυκό της Ζακύνθου που σερβίρεται ανήμερα της γιορτής του Αγίου Διονυσίου και στα σπίτια, αλλά και από πλανόδιους πωλητές γύρω από  την εκκλησία.

ΣΤΕΛΛΑ ΣΑΡΑΚΙΝΗ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ


2 σχόλια:

  1. Η πιο σωστη συνταγη.....αλλου διαβασα για κατι περιργες κ ανικανοποιητες ποσοτητες νερου κ βγαινει είτε πολυ σφιχτο είτε νερουλο....ολοσοστη η συνταγη σου κοπελια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή