Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΑΓΚΙΝΑΡΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ



Υλικά για τη γέμιση

Μικρές τρυφερές αγκιναρούλες Κεφαλλονίτικες (δεν έχουν αγκάθια και είναι μωβ)
Μια χεριά άγριο μάραθο
Μια χεριά μαϊντανό
Μερικά φρέσκα κρεμμυδάκια
Μια χούφτα φρέσκα κουκιά
Μια χούφτα αρακά
Μισή (ή και λιγότερη) φλυτζάνα ρύζι τύπου Καρολίνα
Λαδάκι
Μια κουταλιά πελτές τομάτας
Αλατάκι και πιπεράκι
Λεμόνι           
Λίγο σουσάμι άψητο
Το φύλλο το ετοιμάζετε κατά την τέχνη ! Για αυτήν τη πίτα χρειαζόμαστε δυο φύλλα, το ένα κάτω και το άλλο για κάλυμμα.

Η τέχνη

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες (όχι πολύ λεπτές). 
Τις διατηρούμε λευκές σε νερό με μπόλικο λεμόνι και μια κουταλίστα αλευράκι.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα μας τα αρωματικά. Τα βάζουμε σε ξεχωριστά μπολάκια ανάλογα το είδος.
Σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό διαλύουμε τον τοματοπελτέ.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λαδάκι και πριν κάψει ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι να σοταριστεί λίγο και να «γυαλίσει» να μην καεί, προσέξτε.
Προσθέτουμε τις αγκινάρες (αφού τις σουρώσουμε και τις στεγνώσουμε σε χαρτί κουζίνας). Γυρίζουμε μερικές φορές το φαγάκι μας.  Μόλις πάρει ελαφρά βράση ρίχνουμε τα κουκιά και τον αρακά. Σβήνουμε με το νεράκι που έχουμε διαλύσει τον τοματοπελτέ. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαγειρευτούν και προσθέτουμε το ρυζάκι. (Μας χρειάζεται για να απορροφήσει τους χυμούς του φαγητού  για αυτό βάζουμε πολύ λίγο). Μόλις πάρει βράση και το ρυζάκι σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε όλα τα αρωματικά ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε προσεκτικά.  Αλάτι, πιπέρι .Δοκιμάζουμε τη γεύση -  διορθώνουμε κατά το κέφι μας.
Λαδώνουμε το ταψάκι μας ελαφρά και απλώνουμε αεράτα πφφφφφφφφ το κάτω φύλλο. Αφήνουμε να υπάρχει αέρας ανάμεσα στο φύλλο και το ταψί . Έτσι θα γίνει τραγανό .  Γεμίζουμε το φύλλο με το μείγμα της κατσαρόλας .Το απλώνουμε όμορφα. Ελέγχουμε αν το ζουμάκι είναι αρκετό για να  βράσει το ρύζι.
Καλύπτουμε τη πίτα μας και με το άλλο φύλλο .Αεράτα ε;  
Γυρίζουμε το φύλλο στις άκρες και ασφαλίζουμε το μείγμα μέσα στο φύλλο. Με το πινελάκι μας απλώνουμε λίγο λαδάκι στο επάνω φύλλο  και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Με το πιρούνι κάνουμε δυο τρεις τρύπες στο πάνω φύλλο "για να μην κρεπάρει η γέμιση» όπως λέει η μάνα μου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο ανάλογα με τις οδηγίες του φούρνου.
Αφήνουμε τη πίτα μας να κρυώσει και την κόβουμε  σε όμορφα κομμάτια . Σερβίρουμε!
Προσοχή! Καταναλώνεται αμέσως και εκεί που βρίσκεται!  Απαγορεύεται η μεταφορά της εκτός των συνόρων!  έχει επικηρυχτεί  από το FBI.

ΥΓ Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε στη γέμιση και φέτα. Η αυθεντική κεφαλονίτικη αγκιναρόπιτα όμως  είναι απλή για να αφήσει ελεύθερη τη μυρωδιά του μάραθου.

ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ
Πρόκειται για την πιο διάσημη αγκιναρόπιτα! Για λόγου της έχουν ασχοληθεί οι υπηρεσίες ασφαλείας του αεροδρομίου της Νέας Υόρκης και η έρημη έχει επικηρυχθεί από το  FBI ως άγνωστο και επικίνδυνο παρασκεύασμα!
Ετούτη η πίτα  είναι το αγαπημένο φαγητών των 5 αδελφών τση μάνας μου οι οποίοι ζουν εις Νέας Υόρκας , Αστόρια και περίχωρα. Εις εκ των πέντε αυτών αδελφών «έχει και κατέχει» ο άνθρωπος  αλυσίδα ξενοδοχείων ομολογουμένως με  εξαιρετική κουζίνα καθότι τα μαγείρια του είναι «αστεράτα» και Ιταλιάνοι. Έγραφε λοιπόν και ματάγραφε ο  αδελφός τη συνταγή τση αγκιναρόπιτας μπας και  καταφέρει να έχει αυτή ταύτη την γεύση και στας Αμέρικας ! Μπα! Δεν έβγαινε η συνταγή. Γεύση χορτάρι!
Ο εις εκ των πέντε αδελφών αποφασίζει να παίξει και το τελευταίο του χαρτί. Ένα ταψάκι αγκιναρόπιτα ταξιδεύει πρώτη θέση Αργοστόλι - Ελ.Βενιζέλ - Νιου Γιόρκα. Σκοπός του ταξιδιού τση αγκιναρόπιτας ήταν να την γευτούν οι αστεράτοι μάγειροι και να δημιουργήσουν το ανάλογο έδεσμα.
 Η τύχη τση αγκιναρόπιτας όμως ήταν άλλη! Η δύσμοιρη στην έξοδο του αεροδρομίου- και λίγο πριν φθάσει στη "λιμο" που περίμενε τον έναν εκ των πέντε - έγινε αντιληπτή από τα ... σκυλιά του FBI ! Ο εις εκ των πέντε αδελφών συλλαμβάνεται πάραυτα με την κατηγορία  μεταφοράς αγνώστου και επικίνδυνης στρογγυλής -όπως ταψί -αποσκευής η οποία εξέδιδε μάλιστα και γαργαλιστικό άρωμα αγνώστου προελεύσεως υλικού.
Μια δεύτερη λιμο μεταφέρει εσπευσμένα  στο αεροδρόμιο τον ακριβό δικηγόρο- υπερασπιστή του ενός εκ των πέντε και τση αγκιναρόπιτας συνάμα . Και αρχίζει το αμερικάνικο πανηγύρι!  Τα σκυλιά να γαβγίζουν, ο δικηγόρος  να ωρύεται, το FBI να κραδαίνει χειροπέδες, ο εις εκ των πέντε  να φασκελώνεται και βλαστημοκοπάει Κεφαλονίτκα « & # @ , και να παρακαλεί τον  Άγιο Γεράσιμο να τον γλυτώσει... 
Ο ακριβός δικηγόρος τα κατάφερε βέβαια ξοδεύοντας μερικές χούφτες δολλάρια του ενός εκ των πέντε. Ο εις εκ των πέντε ελευθερώθηκε πλην όμως ο έτερος πελάτης του δικηγόρου, η αγκιναρόπιτα, δεν διεσώθει ! Κατέληξε στον κάδο της υγειονομικής υπηρεσίας του αεροδρομίου τση Νιού Γιόρκας και οι Ιταλιάνοι αστεράτοι μάγειροι δεν αξιώθηκαν να γευτούν τον Κεφαλλονίτικο μάραθον.
Από τότε ο εις εκ των πέντε συμμορφώθηκε με «τας υποδείξεις» και γεύεται την αγκιναρόπιτα από τα χεράκια τση αδελφής του μόνο στα πάτρια εδάφη. Εδώ πατριώτες που το μάραθο μοσχοβολάει μάραθο και η αγκινάρα είναι αγκινάρα!
Ιδού λοιπόν η συνταγή τση απαγορευμένης αγκιναρόπιτας.
Η συνταγή έχει δημοσιευτεί και στο Hungry.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου