Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΚΑΝΕΛΑΔΑ



 Υλικά

4 ποτήρια ζάχαρη (η τόση ανάλογα πόσο γλυκιά τη θέλουμε)
5 ποτήρια νερό
3 ξυλαράκια κανέλας
2 κουτ. του γλυκού τριμμένη κανέλα
1 ποτήρι τσίπουρο
1 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλα
½ κουτ. του γλυκού τριμμένα γαρύφαλλα
2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζα

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα  βάζω μέσα τα γαρύφαλλα, την κανέλα, την αρμπαρόριζα και το νερό να πάρουν βράση  σε μέτρια φωτιά πάντοτε. Ρίχνω και την ζάχαρη και την ανακατεύω καλά. Καθώς το σιρόπι βράζει και αρχίζει να κοχλάζει, ρίχνω μέσα με προσοχή να μην πάρει φωτιά  την τσικουδιά και το αφήνω σε μέτρια φωτιά πάντοτε να βράσει 15΄ακόμη, μέχρις  ότου να δέσει καλά το σιρόπι. Το αφήνω κρυώσει καλά και κατόπιν το  σουρώνω με ένα λεπτό σουρωτήρι. Το αδειάζω μέσα σε  ένα μπουκάλι και το διατηρώ εκτός ψυγείου.

Σερβίρεται ως εξής:
Μέσα σε ένα νεροπότηρο με μπόλικα παγάκια βάζουμε μέχρι την μέση σιρόπι. Ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι και το πίνουμε τις ζεστές ημέρες.
Με το κρύο προσθέτουμε 1-2 κουταλιές στο τσάι μας, αν μάλιστα αυτό είναι εμπλουτισμένο με μπαχαρικά αφήνει απίθανες απολαύσεις στον ουρανίσκο!!
Επίσης μπορούμε στην ζαχαροπλαστική – μερικές φορές και στη μαγειρική, π.χ κοκκινιστά - να αντικαταστήσουμε στα σταφιδόψωμα και στα κέικ την κανέλα και τα γαρύφαλλα αρωματίζοντας μόνον με κανελάδα.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ


Κανέλα
Στην «Πολίτικη κουζίνα», του Τάσου Μπουλμέτη, ένας από τους ήρωες φροντίζει να δώσει τον ακριβή ορισμό της «γλυκιά και πικρή όπως η γυναίκα» (όποιος το παρακάνει στις ποσότητες, έχει γευθεί την πικράδα που αφήνει στο στόμα).
Με καταγωγική ρίζα από την Κεϋλάνη, την Κίνα και τις Ινδίες, η κανέλα θεωρείται από τα αρχαιότερα μπαχαρικά.
Η κανέλα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ατονίας, ενώ ανακουφίζει τους καταπονημένους μυς. Είναι καλή πηγή μαγνησίου και σιδήρου, παρά ταύτα δεν μπορεί να μπει σε μεγάλες ποσότητες στα πιάτα μας. Είναι θερμαντική, εφιδρωτική, βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών και θεωρείται ιδανική για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, των κολικών και της διάρροιας. Ο αποξηραμένος φλοιός της, όταν γίνει έγχυμα ή αφέψημα, βοηθάει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης, ενώ η σκόνη μπαίνει σε πληγές και τσιμπήματα, καθώς έχει αντισηπτική και επουλωτική δράση.
Όταν προστίθεται στο φαγητό, αυξάνει αυτομάτως τον χρόνο συντήρησής του. Συναντάται στις περισσότερες αφροδισιακές συνταγές, καθώς… ανεβάζει τη θερμοκρασία, τονώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.
Πολλοί τη συγχέουν με την κάσσια, φυτό συγγενικό, που προέρχεται από την Κίνα και το Βιετνάμ. Αν και η γεύση της είναι πιο δυνατή, εντούτοις η διάκριση είναι δύσκολη όταν τα μπαχαρικά είναι σε μορφή σκόνης. Τα ξυλάκια κάσσιας ξεχωρίζουν από τα αντίστοιχα της κανέλας, καθώς είναι συμπαγή και δεν αποτελούνται από λεπτές στρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου