Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΣΕΡΕΠΑ


Υλικά

1 κοτόπουλο
Ανάλογες πατάτες
Ντομάτες
Λάδι, αλάτι πιπέρι
Λίγο κοπανισμένο σκόρδο

Εκτέλεση:

Σε ένα μεταλλικό ταψί που χωράει κάτω από την τσερέπα ετοιμάζω το κοτόπουλο ολόκληρο ή σε μερίδες. Πριν βάλω το κοτόπουλο και τις πατάτες στο ταψί, στραγγίζω και σκουπίζω τα υλικά καλά για να μην έχω νερά. Προσθέτω τις πατάτες και λίγα μεγάλα κομμάτια ντομάτας, όλα αλατισμένα, πιπερωμένα, πασαλειμμένα με σκόρδο με περιλουσμένα με λεμόνι.
Προσθέτω το ανάλογο λάδι. Μερικοί σκεπάζουν το κοτόπουλο με ένα βρεγμένο λαδόχαρτο για να μη το κάψει η τσερέπα όταν το κουπώσουν.
Στο μεταξύ, στο μέρος που θα κάψω την τσερέπα, ανάβω μια καλή φωτιά με ξύλα και κάρβουνα, δηλαδή σε ένα μεγάλο τζάκι ή στην φουφού της κουζίνας που είναι στρωμένη με πυρότουβλα ή πυλό. Πάνω από την φωτιά στηρίζω την τσερέπα λοξά με τα τσερεποπόδαρα, για να καεί πολύ καλά από μέσα. Στο μεταξύ έχουν ανάψει καλά τα κάρβουνα και έχει παραχθεί αρκετή στάχτη. Καθαρίζω την περιοχή κάτω από την τσερέπα, βάζω το ταψί και το σκεπάζω προσεκτικά. Θέλει προσοχή, γιατί η ζεστή τσερέπα σπάει εύκολα.
Μετά κλείνω τα χείλη της τσερέπας με στάχτη και κάρβουνα για να μην παίρνει καθόλου αέρα από έξω, αλλά και να μη φεύγουν οι ατμοί και η μυρωδιά του φαγητού.
Αφήνω την τσερέπα σκεπασμένη για μια ή δυο ώρες. Όταν την ξεσκεπάσω το φαγητό είναι έτοιμο.

Σημείωση: Η τεχνική της τσερέπας απαντάται και στην γειτονική Κεφαλλονιά, είναι παραδοσιακό φαγητό της Ιθάκης. Η τσερέπα είναι μοναδικό φαγητό και αξίζει την ταλαιπωρία της παρασκευής του. Πολλοί λίγοι όμως έχουν τσερέπα το σκεύος δηλαδή που είναι απαραίτητο για την παρασκευή του φαγητού.
Την τσερέπα φτιάχνουν εμπειροτέχνες από λευκό πηλό που έχουν ζυμώσει με μαλλιά από γίδα για να μη σκορπά εύκολα. Στον Πλατρειθιά υπάρχει μια περιοχή με πηλό, ο λεγόμενος κουταλάς, από όπου φτιάχθηκαν όλες σχεδόν οι τσερέπες του νησιού. Την πρώτη φορά η τσερέπα καίγεται, αφού στηριχθεί λοξά για δυο ώρες μέχρι να ασπρίσει. Ουσιαστικά η τσερέπα είναι ένα πήλινο καπάκι με το οποίο σκεπάζουμε το ταψί με το φαγητό. Συνήθως έχει ένα μεταλλικό στεφάνι με ένα χερούλι για ενίσχυση στο κάτω χείλος και ένα χερούλι από πηλό στην επάνω μεριά. Από την τρύπα του πάνω χερουλιού περνάμε ένα ξύλο για να την ανασηκώσουμε. Για να στέκεται η τσερέπα λοξά, όταν καίγεται, υπάρχουν πήλινα στηρίγματα τα τσερεποπόδαρα.
Το τυπικό πιάτο είναι το κοτόπουλο τσερέπα, αλλά στο Περαχώρι μαγειρεύουν κατσίκι ή και λαγό τσρέπα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου