Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ




Υλικά

8 χωριάτικα φύλλα
180 γρ. μαργαρίνη λιωμένη για τα φύλλα και τη φόρμα
500 γρ. κιμά
3 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
6 αβγά βρασμένα σφιχτά και επιπλέον
1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα
200 γρ. φέτα τριμμένη
1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 φλ.  ελαιόλαδο
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
λίγο σουσάμι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τον κιμά, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο, ανακατεύοντας καλά να μη γίνει σβώλους. Βράζουμε τον κιμά για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μείνει με το λάδι του.
Αποσύρουμε τον κιμά από τη φωτιά και μόλις κρυώσει ρίνουμε τη φέτα και το μαϊντανό.
Αλείφουμε με βούτυρο δυο μεγάλες μακρόστενες φόρμες. Στρώνουμε τα μισά φύλλα μέσα στην πρώτη φόρμα, βουτυρώνοντας τα ένα ένα και αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από την φόρμα.
Απλώνουμε το μισό μείγμα του κιμά και στη μέση τοποθετούμε τα τρία αβγά. Βάζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν μέστα στη φόρμα, βουτυρώνοντας καλά και φτιάχνοντας ένα ρολό.
Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά την ίδια διαδικασία ετοιμάζοντας ένα δεύτερο ρολό με τα υπόλοιπα φύλλα, την υπόλοιπη γέμιση και τα υπόλοιπα σφιχτά αβγά.
Αλείφουμε την επιφάνεια στις δύο πίτες με μαργαρίνη και λίγο αβγό.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 180°C για 1 ώρα περίπου, αφού σκεπάσετε τις φόρμες με αλουμινόχαρτο μέχρι να ροδίσουν οι κιμαδόπιτες.

Παραδοσιακή συνταγή από την Κεφαλλονιά που σερβίρεται στο τραπέζι της Ανάστασης και τη μέρα της Λαμπρής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου