Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ (ΤΣΙΛΙΧΟΥΡΔΑ)




Υλικά

1 συκωταριά, έντερα και στομάχι (προαιρετικό) από αρνάκι ή κατσικάκι γάλακτος
λίγα γλυκάδια
2 μάτσα  κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα μαζί με το τρυφερό πράσινο
1 μάτσο σκορδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα μαζί με το τρυφερό πράσινο
1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
1 μάτσο άγριο μάραθο (αν βρίσκεται) ψιλοκομμένο
2 μάτσα δυόσμο ψιλοκομμένο χωρίς κοτσάνια
1 κουτί ντομάτα αποφλοιωμένη και ψιλοκομμένη και 3 κουταλιές ντομάτα πελτέ (προαιρετικά)
λάδι για τσιγάρισμα
2 κουταλιές γλυκό κόκκινο πιπέρι ή καυτερό - αν το προτιμάτε
φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι
αλάτι
1-2 κουταλιές κανέλα τριμμένη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πλένουμε, πολύ προσεκτικά με πολύ νερό και γυρίζοντας το μέσα-έξω, τα άντερα. Τα ζεματίζουμε αφήνοντας να βράσουν για 5 λεπτά.
Ζεματίζουμε χωριστά το καθένα συκώτι, πνεμόνια και γλυκάδια και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
Αν θέλουμε στομάχι, το βράζουμε περισσότερη ώρα.
Ψιλοκόβουμε (σε κομμάτια ενός εκατοστού το πολύ) όλα τα κρεατικά.
Τσιγαρίζουμε τα χορταρικά μαζί με τα μυρωδικά και χώρια τα κρεατικά σε μεγάλη ρηχή κατσαρόλα.
Συνδυάζουμε τα δύο και προσθέτουμε αρκετό βραστό νερό ώστε να τα καλύψει καλά και λίγο παραπάνω.
Φέρνουμε σε βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά όσο γίνεται, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε ώσπου να στύψει (περίπου δύο ώρες).
Στη μία ώρα προσθέτουμε το αλάτι, τα πιπέρια, τις ντομάτες και τον πελτέ και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε μέχρι να στύψει.
Σερβίρουμε σε βαθουλή πιατέλα και (εφόσον χρησιμοποιήσαμε ντομάτα) πασπαλίζουμε από πάνω με λίγη κανέλα.

Πάντα περισσεύει μεγάλη ποσότητα, γιατί κανείς δεν τρώει πολύ τέτοια ώρα. Εγώ την βάζω στην κατάψυξη και την σερβίρω άλλη φορά με άσπρο ρύζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου