Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΧΤΑΠΟΔΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ

Υλικά

1 χταπόδι (περίπου 1 με 1½ κιλό)
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
3 φρέσκες ντομάτες (περασμένες στο τρίφτη)
¾ κούπας ρύζι (τύπου Καρολίνα)
Αλάτι, πιπέρι
Ματζουράνα (σάψιχο στα κεφαλονίτικα)
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ζωμός από το βράσιμο του χταποδιού
1 ξερό ψιλοκομ. κρεμμύδι
3-4 σκελ. σκόρδο

Για το φύλλο
400 γρ. αλεύρι (όλες οι χρήσεις)
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα κρασί
Αλάτι

Εκτέλεση

Σε μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το χταπόδι και αφού βγάλει τα υγρά του και κοκκινίσει από όλες τις πλευρές, προσθέτουμε ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 40 λεπτά. Έπειτα, το αποσύρουμε και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, ανακατεύοντας το με τα με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μια μεγαλούτσικη λεκανίτσα. Δουλεύουμε με τα χέρια τη γέμιση έως ότου ομογενοποιηθεί και την αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Αναμειγνύουμε και δουλεύουμε με τα χέρια τα υλικά για το φύλλο και όταν φτιάξουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε δύο μπάλες και ανοίγουμε με τον πλάστη δύο φύλλα, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί (για 9 μεγάλες μερίδες), απλώνουμε το πρώτο –μεγαλύτερο σε επιφάνεια- φύλλο ώστε να προεξέχει λίγο από τα πλαϊνά, αδειάζουμε τη γέμιση ομοιόμορφα, την απλώνουμε με σπάτουλα και ρίχνουμε λίγο νεράκι ώστε να μην γίνει πολύ στεγνή η πίτα. Στη συνέχεια, απλώνουμε και το άλλο φύλλο, μαζεύοντας προς τα μέσα το φύλλο της βράσης που προεξέχει. Χαράζουμε απαλά την πίτα, λαδώνουμε το φύλλο ελαφρά και ψήνουμε τη πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 60 λεπτά. Η πίτα είναι έτοιμη όταν ανακινώντας το ταψί προσεκτικά κουνιέται και η ίδια ελαφρά. Καλή απόλαυση!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΥ-ΓΚΟΥΤΗ, Σάμη Κεφαλληνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου