Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΥΡΙΩΝ


Φρέσκα και μαλακά τυριά
Στην κατηγορία αυτή υπάρχουν τυριά όπως το κατίκι και το γαλοτύρι. Τα συσκευασμένα διατηρούνται μέχρι την ημερομηνία λήξης τους (εκτός αν παρουσιάσουν κάποια αλλοίωση), ενώ αν τα αγοράζετε χύμα, μην τα κρατάτε πάνω από 10 ημέρες.
Πως να διατηρείτε το cottage cheese περισσότερο καιρό;
Η απάντηση είναι απλή και πανεύκολη!! Απλά σφραγίζετε καλά την συσκευασία που φυλάσσεται το τυρί και βάζετε στο ψυγείο από την ανάποδη μεριά!! Κ' όμως το κόλπο πιάνει και το τυρί διατηρείτε περισσότερο καιρό!! Δοκιμάστε το!!
Πώς θα διατηρήσω τη φέτα για καιρό;
Βάλτε σε δοχείο που κλείνει καλά το τυρί σας και περιχύστε το με νερό που βράσατε μαζί με γάλα και λίγο αλάτι.
Στην κατηγορία αυτή υπάρχουν η φέτα, ο τελεμές και τα δανέζικα τυριά. Όταν τα αγοράζετε χύμα χωρίς άλμη, καλό είναι να τα καταναλώνετε εντός μιας εβδομάδας. Σε περίπτωση που τα τοποθετείτε στην άλμη, θα πρέπει να τα καλύπτει τελείως και να την ελέγχετε συχνά για μούχλα.
Σκληρά τυριά
Σκληρά τυριά είναι το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα, το λαδοτύρι Mυτιλήνης και ημίσκληρα είναι το κασέρι και τα ολλανδικού τύπου τυριά. Λυτά που πωλούνται σε κομμάτια στα σουπερμάρκετ πρέπει να καταναλώνονται εντός 15 ημερών, ενώ αν προμηθεύεστε ολόκληρο κεφάλι, μπορείτε να το διατηρήσετε μέχρι και 1 χρόνο.
Τυρογαλακτοκομικά
Εδώ υπάρχουν τα πολύ μαλακά τυριά όπως η μυζήθρα, το ανθότυρο και το μανούρι. Aν δεν είναι συσκευασμένα σε κενό αέρος, έχουν διάρκεια ζωής περίπου 6 ημέρες.
Όλα τα τυριά διατηρούνται στο ψυγείο, ενώ αν τα καταψύξετε, χαλάει η υφή τους στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούνται συνήθως στο φαγητό.
Τα σκληρά τυριά διατηρούνται περισσότερο αν τα βάλετε σε λάδι και τα λευκά αν τα βάλετε σε γάλα, ενώ τα κρεμώδη πρέπει να βρίσκονται κλεισμένα σε αεροστεγή δοχεία. Τα υπόλοιπα τυριά μπορείτε να τα βάζετε σε γυάλινα μπολ, φροντίζοντας ώστε τυριά διαφορετικού τύπου να μην μπαίνουν μαζί, καθώς αλλοιώνεται η γεύση και το άρωμά τους.
Όσα έχουν εξωτερικό περίβλημα είναι προτιμότερο να μην καθαρίζονται αν δεν καταναλωθούν αμέσως.
Aλλοιώσεις: Τα τυριά όπως η φέτα, που μένουν εκτός άλμης, ξεραίνονται. Όσα έχουν μυρίσει ή μουχλιάσει, δεν τρώγονται. Aν όμως η αλλοίωση είναι επιφανειακή, μπορείτε να την αφαιρέσετε και να καταναλώσετε το ανεπηρέαστο τμήμα.

Στα τυριά που βρίσκονται σε κενό αέρος, προσέχετε η συσκευασία να μην έχει τρύπες και σκισίματα. Aν τα παίρνετε τυλιγμένα σε χαρτί, αφαιρέστε το και βάλτε τα σε γυάλινα μπολ. Nα θυμάστε ότι η ημερομηνία στην ετικέτα δεν ισχύει απόλυτα, οπότε καλό είναι να καταναλώνονται πριν από αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου